Din Est bate vânt de război, iar în țară, foștii torționari comuniști sunt ovaționați, Muzeul de artă expune la Galeria Mercy o operă cu mesaj puternic. Este vorba de ”Interior de bloc”, a lui Ion Grigorescu.

Tabloul, denumit inițial ”Ziua” și redenumit apoi de artist arată viața dintr-un bloc comunist. ”Cheia” mesajului este tocmai mutarea forțată a oamenilor în blocurile construite de regimurile totalitare, unde erau, cumva, forțați să socializeze, poate peste cât își dorea fiecare. Practic, opera surprinde cum dintr-un ideal, comunismul a devenit un coșmar pentru marea majoritate a oamenilor. De altfel, tabloul a și fost respins, la vremea sa, de Uniunea Artiștilor Plastici. Are un ”R” pe spate, din acest motiv.

Opera surprinde și fasicnația penru nuduri a lui Ion Georgescu, el realizând și fotografii în acest sens. Artistul a fost un mare opozant al regimului comunist, încă din ani 1970. Retras din cauza operelor sale, Grigorescu realiza scurt-metraje și performance-uri in studiul său, doar pentru apropiați. În 1972, Sorin Costina a cumpărat acest tabloul de la artist, iar acum, colecționarul și-a dat acceptul pentru a fi expus.

Tabloul va fi expus în ”fereastra” de pe strada Mercy de duminică, 25 septembrie., în continaure proiectului „MNArT Open View”. devenit acum și mai important, în conetxutl în care mare parte din muzeu e închisă pentru renovări. Muzeul Național de Artă Contemporană din București i-a dedicat, în perioada 2021-2022, o expoziție artistului, considerat un reper al avangardei postbelice românești.

 

LĂSAȚI UN MESAJ