Aparent, Timișoara va avea din nou un Festival al Luminilor, organizat tot de firma lui Victor Balaniuc, care s-a ocupat de Festivalul Codru, și alte ediții ale Parcului Crăciunului și Paștelui. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor  a anulat, la solicitarea firmei Balvia Development, licitația prin care Live Rental, din Cluj, câștigase organizarea celei de-a doua ediții.

Festivalul ar fi trebuie să aibă loc la cumpăan dintre ani și să ”ănchidă” rotund anul capitalei culturale europene, după ce, la Revelionul precedent, în ultimele zile din 2022 și 1 ianuarie 2023 a avut loc prima ediție. Această ediție inaugurală a constat în mai multe dispozitive luminoase amplasate în zona Pieței Unirii, dar și o petrecere de Revelion la Bastionul Theresia, cu DJ și foc de artificii. De licitație s-a ocupat Muzeul Național al Banatului. Ei bine, a la doua ediție, nemulțumită că a pierdut licitația, firma lui Balaniuc, fiul vechiului liberal Mircea, a făcut contestație în ultima zi în care se putea face asta, 27 decembrie. Atfel, evenimentul s-a blocat. CNSC a dat dreptate Balvia Development și astfel, firma va trebui să organizeze și ediția a doua.

Interesant este că Balanicu îl acuză pe directorului muzeului, Claudiu Ilaș, de încălcarea legislației. ”Festivalului Luminilor din 2022 a fost implementat de către Balvia Development SRL, am depus toate eforturile ca acest spectacol să fie ireproșabil. Spectacolul de lumini cu lasere și artificii, proiecțiile video, instalațiile luminoase ale artiștilor naționali și internaționali din zona pietonală și concertele din cadrul evenimentului au adus bucurie pentru peste 70.000 de participanți. Acest fapt nu ne-a putut lăsa să trecem cu vederea nedreptatea comisă în urmă cu 2 luni, deși recunosc că nu a fost o decizie deloc ușoară. Am reușit să ne mobilizăm ca să depășim timpul foarte scurt de derulare a procedurii de către Muzeul Național al Banatului pentru organizarea ediției 2023, dar ne-am blocat în problemele generate de comisia de evaluare formată din angajați ai muzeului”, se arată într-un comunicat de presă.

Balaniuc spune că a încercat să nu se ajungă la contestație. ”Anterior depunerii contestației, societatea Balvia Development SRL a formulat o solicitare privind remedierea amiabilă a aspectelor nelegale, însă în urma cererii, Muzeului Național al Banatului, în loc să remedieze procedura a anulat raportul inițial și a solicitat documente suplimentare celuilalt ofertant cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, un fapt transmis inclusiv în decizia C.N.S.C. Astfel, în ciuda faptului că directorul instituției, domnul Claudiu Ilaș, a declarat că Balvia Development SRL «a făcut contestația doar ca să blocheze evenimentul», C.N.S.C. a dat câștig de cauză societății Balvia Development SRL. Condamnăm ferm abaterile flagrante ale comisiei de evaluare și atitudinea managerului și solicităm, din nou, remedierea neregulilor!”, mai spune Victor  Balaniuc.

Astfel, acum Muzeul Banatului e bun de plată și pentru cheltuielile cu avocații făcute de firma lui Balaniuc. Care ne promite însă un eveniment frumos, care nu știm când va avea loc. ”Dincolo de toate piedicile și nedreptățile, suntem dispuși și pregătiți să începem organizarea celei de-a doua ediții a Festivalului Luminilor, parte a moștenirii Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, care are toate ingredientele pentru a deveni un brand cultural național, un motiv de bucurie pentru timișoreni și un magnet pentru turiști. Mergem mai departe, și noi, și festivalul!”, mai spune Balaniuc.

Am întrebat Consiliul Județean Timil, instituție care s-a mândrit în continuu cu acest eveniment, nu ne-a răspuns când am întrebat ce perioadă s-ar avea în vedere. Purtătoarea de cuvânt Loredana Lungu ne-a spus să întrebăm conducerea muzeului. Claudiu Ilaș ne-a respins apelurile telefonice. Așa că nu suntem deloc lămuriți.

LĂSAȚI UN MESAJ