DISTRIBUIȚI

Două proiecte importante pentru viața culturală și socială a Timișoarei prind contur. Pentru Turnul de Apă din Iosefin s-a semnat contractul de finanțare pentru amplul proiect făcut cu fonduri norvegiene. De asemenea, s-a semnat și contractul pentru începerea lucrărilor la Centrul Cultural Mărășești, în fosta Clinică de Dermatologie din zona centrală.

Turnul de Apă din Iosefin va fi complet reabilitat și va fi transformat într-un spațiu pentru cultură, dar nu numai. În locație va funcționa și un restaurant, cu o panoramă de la înălțime. ”Pentru Turnul de Apă s-a semnat contractul de finanțare pe fonduri norvegiene. Se știa după evaluarea dosarului că avem un punctaj care ne face eligibili, dar abia acum am primit confirmarea oficială că vom primi fonduri norvegiene pentru reabilitarea Turnului de Apă din Iosefin. Vai fi ceva frumos, va fi centru cultural”, a spus Nicolae Robu.

De asemenea, s-a semnat contractul pentru a începe lucrările la Centrul Cultural Mărășești. ”După ani de zbatere, am ajuns să avem contractul semnat. Mai trebuie aduse garanții, o scrisoare bancară. Vom da drumul la lucrări. Va ieși ceva superb acolo. Fiind zona centrală vom putea valorifica o clădirea superbă, din secolul XVIII, cu curtea interioară. Vom fi fericiți să găzduim acolo cu titlu gratuit Centrul cultural german, Centrul cultural francez și, dacă Mara Britanie va fi interesată în continuare, și British Council”, a explicat primarul.

În perspectiva anului în care Timișoara va fi capitala europeană a culturii, Robu spune că a vorbit cu Ludovic Orban și că Guvernul va finanța obiectivele de infastructură pentru cultură. ”Este timpul să cer bani pentru obiectivele de infrastructură. O parte din bani trebuie să vină de la Ministerul Culturii. În legea bugetului nu sunt foarte mulți bani prevăzuți pentru Timișoara din postura de capitala europeană a culturii. Dar, așa cum am afirmat, am avut o discuție cu prim-ministrul Ludovic Orban și i-am spus tot ce era de spus despre asumările pe care le avem. Domnul prim-ministru mi-a promis atunci că la momentul când va fi nevoie, ne va da bani din fondul de rezervă. Mi-a cerut să înțeleg că și el și domnul Cîțu sunt într-o situație foarte grea, din cauza neplăților pe care PSD le-a lăsat tocmai ca să fie deficitul în aparență redus și că nu poate să-și permită, că nu are de unde”, a spus Robu.

Teoretic, Orban îl ruga să înțeleagă, pentru că erau investiții ce se puteau face în a doua parte a anului. Numai că discuția a avut loc înainte de pandemia de coronavirus. Rămâne de văzut ce bani va primi Timișoara. În oraș, sunt planificate investiții la infrastructura culturală la opt cinematografe, la centrul de artă, cultură și experiment Multiplexity, la Filarmonică, Opera Română, plus Turnul de Apă și Centrul Cultural Mărășești. Singura parte bună e că, cel mai probabil, Timișoara va fi capitala europeană a culturii în 2022 sau 2023, pe fondul pandemiei de coronavirus.

 

LĂSAȚI UN MESAJ