DISTRIBUIȚI

În aceste zile, l Universitatea de Științe Agricole și Medicina Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I de România” din Timișoara are loc o conferință internațională despre dezvoltarea durabilă. Prilej cu care conducerea instituție de învățământ superior și-a anunțat intenția de a fi unica universitatea din România cu o stație proprie de biogaz. USAMVBT vrea să atragă cât mai multe fonduri europene, motiv pentru care are și o unitate de management creată în acest sens.

La a treia ediție a conferinței internaționale găzduită la USAMVBT, una multidisciplinară dedicată dezvoltării durabile, au participat reprezentanți din 25 de țări, inclusiv din Haiti, SUA, Marea Britanie sau chiar reprezentanți de la Universitatea din Sorbona. În total, evenimentul a reunit 400 de reprezentanți din toată lumea. În același timp, universitatea dorește să creeze un hub de cercetare în colaborare cu alte instituții și universități. ”Intenția este să creem un hub de cercetare și inovare în vestul țării, de ce nu, chiar regional. În România sunt foarte multe firme cu un însemnat potențial de cercetare și inovare. Ne-am dori ca tinerii să-și găsească un loc de muncă cu tot ce înseamnă avantaje material, sociale, profesionale în zonă. Avem această capacitate să facem acest lucru, există fonduri, există forță șie ste un mesaj pe care ne dorim să-l transmitem în următoarea perioadă”, a spus rectorul Cosmin Popescu. În acest sens există o colaborare cu centre de cercetare de la Lovrin, Caransebeș sau Miniș.

De altfel, universitatea se laudă cu un Institut de Cercetări pentru Biosecuritate și Bioenergii, dar și multiple proiecte de cercetare și inovare. Un proiect ambițios și unic se referă la dezvoltarea unei stații de biogaz, care în final să asigure, alături de panourile fotovoltaice deja existente, energia electrică necesară funcționării întregului campus universitar. ”Avem un proiect câștigat pe fonduri norvegiene prin care să folosim resturile din zootehnie și din zona deșeurilor menajere, care pentru instituție pot fi o sursă de producere de energie curată, care va intra în sistemul de energie națională. Dacă ajungem deja la 20% din consumul de energie totală a universității, este foarte bine”, a precizat rectorul. Proiectul este în valoare de 5 milioane de euro și contribuția universității este de 15%. USAMVBT are destule animele, precum vite, oi, cabaline sau găini de unde poate colecta resturi menajere.

De altfel, în acest an, universitatea a obținut finanțare pe fonduri europene în 50 de proiecte. Trei dintre acestea au fost pe liniile dedicate pandemiei de coronavirus.  ”Două au fost pe soluții dezinfectante pentru mâini și suprafețe, iar unul pe educație și digitalizare. Soluțiile de dezinfectare au la bază rețeta Organizației Mondiale a Sănătății, la care adăugăm uleiurile noastre esențiale din plante medicinale din producția proprie, care au proprietăți antibacteriene dovedite. Am folosit uleiul de salvie, de cimbru și de lavandă”, a explicat prorectorul pe zona de cercetare, inovare și transfer tehnologic Isidora Radulov. Deocamdată, dezinfectanții produși la Agronomie nu sunt însă comercializați.  În pandemie, universitatea a donat două aparate PCR, unul ajuns la Spitalul Municipal din Lugoj, iar altul, prima dată la Institutul de Igienă, iar acum este la Spitalul de Copii.

USAMVBT vrea să obțină finanțare pe toate axele care vor fi deschise în exercițiul de finanțare 2021-2027, cu bani europeni. ”Ne dorim să implicăm cât mai mulți studenți și cadre didactice. Scopul nostru este să aducem finanțare cu câte un proiect pe fiecare axă pentru care suntem eligibili. în acești șapte ani am reușit săa ducem o finanțare de aproximativ 100.000 de euro”, a punctat Gabriel Șuster, de la Unitatea de Management a Proiectelor cu Fonduri Europene din cadrul universității.

 

LĂSAȚI UN MESAJ