Săptămâna aceasta începe efectiv cursul post-universitar ”Antreprenoriat în Blockchain”, adică tehnologia revoluționară din spatele criptomondelor. Specializarea oferită de Universitatea de Vest din Timișoara a stârnit un interes în diferite medii profesionale.
De altfel, cursul este și primul program de acest gen din țară. Programul de studii e coordonat de Facultatea de Matematică și Informatică și se bazează pe un grup de cercetare interdisciplinară, coorodnat de cadrele didactice Viorel Negru și Ciprian Pungilă. Cursanții vor fi ghidați de lectori cu experiență din domeniile businessului și bancar, plus specialiști din trei mari universități timișorene, între care se numără Mihai Alisie, Armand Doru Domuță, Laoonardo Badea, Carmen Holotescu sau Alexandru Roja. Cursurile se derulează online și vor dura trei luni. Primul modul are 23 de cursanți din diverse zone ale țării, care activează în domenii precum financiar, bancar, juridic, jurnalism, programatori, dar și studenți la programele de masterat și doctorat.
Cursurile de Blockchain sunt încurajate la nivel european și sunt printre cele mai căutate domenii, alături de Cloud Computing, Inteligență Artificială, Big Data, Machine Learning sau Robotică. ”UVT s-a înscris de mai mulți ani în curentul universităților europene care explorează noile tendințe și tehnologiile viitorului. Și pentru domeniul Blockchain, am reușit să formăm la Facultatea de Matematică și Informatică un nucleu de experți, care, alături de mentorii externi invitați, setează o nouă direcție de studiu și cercetare, prin care UVT devine o universitate în care se dezvoltă discipline noi, un adevărat trendsetter în educația universitară românească. Faptul că tehnologia Blockchain este atât de importantă și pentru Comisia Europeană, dar și pentru instituțiile guvernamentale românești, ne-a stimulat să deschidem acest nou program de studii. Absolvenții noului program vor avea oportunități multiple de aplicare a expertizei în tehnologia Blockchain, pentru că apar tot mai multe domenii în care această deschidere inovatoare este utilizată. Unul dintre exemplele recente, este cel al implementării tehnologiei Blockchain de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), pe baza Hotărârii Autorității Electorale Permanente (AEP), ca soluție complementară ce poate garanta integritatea și poate consolida transparența și trasabilitatea procesului electoral, indicând nivelul deosebit de înalt al utilității acestui proiect inovativ”, spune rectorul Marilen Pirtea.
Certificatul de certificare a competențelor va fi înregistrat și pe Blockchain. De asemenea, unul dintre cursanți va fi angajat la firma timișoreană Restart energy, care utilizează tehnologia Blckachain în domeniul energetic.