DISTRIBUIȚI

Colectivul de arheologi din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara se ocupă de cinci șantiere importante din județ. Trei dintre ele sunt în Timișoara.

Un sit foarte important este cel de la fundația Liceului Lenau. Aici s-au găsit rămășite ale gospodăriilor de tip bordeie din cartierul Palanca Mare, construit în afara zidurilor Cetății, dar desfiinațt ulterior după ce austriecii au extins orașul. S-au găsit vestigii atât din perioada otomană, cât și de după. Alt sit foarte important din Timișoara este cel din nord-vestul orașului. La situl ”Timișoara 37” există vestigii atât din secolele III-IV, din perioada retragerii Imperiului Roman, dar și din secoluele XII-XIII. Alt sit a fost deschis la fosta Clinică de Dermatologie, la un puț de lift și casa scărilor. Aici s-a găsit o structură de lemn.

De asemenea, mai exista un sit la Dudeștii vechi, unde s-a descoperit o necropolă a sarmaților yazigi, cu ocazia forațiilor făcute de cei de la Nis Petrol. Alt si este la Dudeștii Noi, cu mai multe descoperiri din Epoca Bronzului. Sit-urile sunt coodonate de arheologii Andrei Stavilă, Octavian Rogozea, Bogdan Craiovan și Dorel Micle.

LĂSAȚI UN MESAJ