La sfârșitul săptămânii trecut, la Timișoara au venit elevi buni la fizică din toată lumea, pentru concursul International Young Physicist Tournament (Turnirul Internațional al Tinerilor Fizicieni. Universitatea de Vest spune că a avut o contribuție decisivă pentru organizarea prestigioasei competiții în premieră în orașul de pe Bega.
IYPT este unul dintre cele mai tari concursuri de fizică pentru elevi de liceu, singura sprijinită, de altfel, directă, de către European Physical Society – EPS (Societatea Europeană de Fizică). Competițția școlară se organizează neîntrerupt din 1988, cu participarea a mii de liceeni anual. Organizarea este sub forma unui turnir pe echipe. România participă din 2013, iar de atunci, Facultatea de Fizică din cadrul UVt pregătea lotul național, sub coordonarea profesorului Sandu Golcea. Universitatea ajuta cu cazare și laboratoare, dar și cu profesori, pentru pregătirea echipei.O parte dintre foștii concurenți au continuat să studieze Fizica în România sau în țări precum Anglia (Imperial College of London; Oxford; Cambridge; Durham) sau SUA (Stanford; Princeton; Boston).
Concursul a fost organizat în parteneriat cu UVT de către Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Timiș. ”Învățământul din domeniul Fizică funcționează în cadrul UVT încă de la înființarea universității noastre, fiind nu doar un domeniu de tradiție la UVT, dar și un domeniu care îmbină perfect performanța academică și rezultatele în domeniul cercetării. Este, în consecință, un demers firesc al UVT, acela de a sprijini performanța tinerilor fizicieni, iar organizarea IYPT la Timișoara, după edițiile organizate în Singapore, China, Polonia sau Georgia, arată nivelul ridicat de percepție de care se bucură fizica timișoreană în context internațional”, spune rectorul Marilen Pirtea.
IYPT promovează munca în echipă printre elevi, care își dezvoltă astfel această abilitate, dar și rezolvarea de probleme experimentale cu soluții deschisem capacitatea de a dezvolta și prezenta rezultatele obținute și capacitatea de a discuta și privi critic munca celorlalți competitori. La concursul din Timișoara au venit elevi din 25 de țări: Africa de Sud, Austria, Brazilia, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Elveția, Georgia, Germania, Grecia, India, Iran, Marea Britanie, Mexic, Pakistan, Polonia, România, Singapore, Slovacia, Suedia, Taipei China, Turcia, Ucraina, Ungaria.