DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest din Timișoara are de astăzi un Centru suport pentru participarea la proiectele internaționale, SupportTM. Cu ajutorul acestui centru, instituția de învățământ superior va putea accesa mai ușor fonduri europene pentru a-și susține programele de cercetare, dezvoltare și inovare, dar va putea oferi sprijin și altor entități în acest sens.

Proiectul a fost lansat astăzi, iar scopul său este creșterea capacității de de participare la competiții europene pentru proiecte de cercetare-dezvoltare sau inovare internaționale. Profesorul Teodor Fortiș este directorul proiectului, unul unic pentru partea de vest a țării. Centrul face parte dintr-o rețea națională de 11 astfel de centre, cel de la Timișoara fiind specializat pe fiind Tehnologia informației și comunicații. Profesorul Florin Sava a punctat că banii europeni alocați cercetării sunt tot mai mulți. UVT a reușit să acceseze prin 11 proiecte aproximativ un milion de euro. Universitatea are la Facultatea de Matematică și Informatică un Centru de cercetare în Informatică, cu 45 de cercetători grupați în șase echipe, coordonați de Viorel Negru, dar și Institul e-Austria, cu cercetători coordonați de Dana Petcu, după cum a subliniat decanul Alina Zaharia.

Intențiile sunt ca centrul de la UVT să devină unul de mare renume în țară. ”Un colectiv de cercetare foarte puternic din cadrul Universității de Vest din Timișoara, din domeniul ITC, se implică acum în dezvoltarea acestui Centru suport pentru participarea la proiecte internaționale – SupportTM, un viitor UB-ITC util pentru colaborarea între echipele de cercetare din întreaga țară, care va deveni referențial, cu siguranță, în cercetarea de înaltă performanță din România, finanțată prin programe europene. Acest centru suport va deveni o resursă importantă a dinamizării proiectelor cu finanțare europeană din UVT, din cercetarea din vestul țării, cu rol strategic pentru evoluția cercetării universitare românești”, a declarat rectorul Marilen Pirtea.

Proiectul SupportTM este cofinanţat din Programul Operaţional Competitivitate 2014 -2020. Activitățile proiectului sunt următoarele: Organizarea Centrului SupportTM și asigurarea de suport administrativ pentru managementul proiectelor finanțate; Documentarea și informarea pentru întocmirea de propuneri de proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare; Diseminarea de informații privind apelurile de proiecte finanțate de Comisia Europeană în domeniu; Identificarea potențialilor parteneri interesați; Organizarea de evenimente pentru pregătirea unor propuneri de proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare, ce vor fi depuse în cadrul competițiilor finanțate prin Orizont 2020 și alte programe CDI internaționale; Derularea de ateliere de lucru și sesiuni de lucru aplicative; Oferirea de suport administrativ pentru managementul proiectelor finanțate la care participă entitatea solicitantă.

Proiectul are o durată de 39 de luni și se va finaliza la data de 29 iunie 2023.  Valoarea totală a contractului de finanțare este de 2,935,018 lei lei, din care 2.494.765,3 lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ