DISTRIBUIȚI

La data de 25 martie 1961 s-a pus în funcțiune mașina electronică de calcul a Institutului Politehnica Timișoara. Evenimentul nu a putut fi marcat, din cauza pandemiei de coronavirus, dar cei de al UPT doresc să marcheze și această dată atât de importantă în 21 iunie 2021, când se împlinesc 50 de ani de la înființarea primelor licee de informatică.

Mașina de calcul electronica, denumită prescurtată MECIPT-1  a fost un computer de primă generație. A fost primul calculator alfa numeric și primul din mediul universitar românesc, dar și al doilea din România, după ce la Institutul de Fizică Atomică. Mașina a fost construită de matematicianul Iosif Kaufmann şi de vărul său, inginerul Wilhelm Löwenfeld. Documentarea a început din 1955, iar proiectarea, din 1956. Mașina a fost construită la  clădirea Facultății de Electrotehnică, care avea sediul în clădirea fostului Liceu Piarist. După ce s-a construit mașină, în clădire s-a înființat și binecunoscutul Centru de calcul, din echipă căreia au mai făcut parte Vasile Balac și matematicianul Dan Farcaș.

Unele programe la vreme respectivă durau ore, chiar și zile. Calculatorul folosea 15 cifre binare, și lucra cu 50 de oeprații pe secundă. O bandă perforată era folosită pentru introducerea programelor, iar o mașină de scris cu relee sub formă de bastonașe era utilizată ca o imprimantă. Mașina a fost utilizată pentru proiectarea pavilionului Romexpo, a barajului Vidraru, a noii rețele de apă din Arad, automatizarea Fabricii d eBere și proiectarea unei mulțimi de clădiri. Calculatorul a avut și un program de traducere din engleză în română, realizat de Erika Domokos. Memoria scurtă a permis doar introducerea a 60-70 de cuvinte, iar prima traducere a fost consemnată la data de 17 mai 1962, cu rezultatul „Dumneavoastră explicați dezvoltarea științei și noi ajutăm la descrierea exemplelor”.

Datorită existenței computerului de prima generație, la Timișoara a putut lua ființă prima secție de calculatoare din țară, cu cu prima promoție în 1966. Cu ajutorul profesosului Alexandru Rogojan a venit aprobarea care a făcut ca astăzi, Timișoara să fie un important centru IT. Mașina a funcționat zece ani, iar în perioada 1963-1966, pe ea au făcut practică studenți din Timișoara, București, Cluj și Iași. Ca programatori din acele vremuri, s-au remarcat Ștefan Mărușter, Dan Farcaș, Gavril Gavrilescu, Alexandru Cicortaș și mulți alții. În 2003, Iosif Kaufmann și vărul său, Wilhelm  Löwenfeld au primit Ordinul Steaua României în grad de cavaler. În anul 2001, la inițiativa absolventului UPT din 1968 Horia Gliglor, calculatorul a fost expus al Muzeul Banautlui, iar pe parcurs a fost restaurat.

În prezent, mașina este în Muzeul Politehnicii.

LĂSAȚI UN MESAJ