DISTRIBUIȚI

Joi după-amiaza, în razele calde ale soarelui de toamnă, s-a lansat o barcuță cu propulsie pe hidrogen, creată de Universitatea Politehnică din Timișoara. Totul s-a realizat cu fonduri proprii ale UPT.

Barca a fost pusă în funcțiune din apropierea fostului restaurant Flora, astăzi o paragină, doi după-amiaza. Un echipaj de la ISU a fost acolo, dar nu au fost probleme, ba chiar s-au făcut și plimbări cu bărcuța. La realizarea bărcii au contribuit cadre didactice de la Departamentul Ingineria Materialelor şi Fabricaţiei (IMF), al Facultății de Mecanică, și de la Departamentul Chimie Aplicată şi Ingineria Compuşilor Anorganici şi a Mediului (CAICAM), al Facultății de Inginerie Chimică, Biotehnologii și Protecția Mediului. Bărcuța are un moto electric de 1 kW alimentat de la o pilă de combustie ce folosește drept combustibil hidrogenul. În urma arderii rezultă apă, iar sotcarea combustibilului se face la presiune joase, cu riscuri reduse.

Realizarea proiectului a adus o lecție utilăă studenților. „Ideea principală a fost de a familiariza studenții cu noțiunile legate de promovarea și utilizarea energiilor alternative, cu accent pe energia pe bază de hidrogen, de a-l utiliza ca proiect demonstrativ pentru studenții Facultății de Mecanică a UPT, iar satisfacția a fost cu atât mai mare cu cât am avut și studenți Erasmus interesați de propulsia pe bază de hidrogen. Rolul unei universități tehnice este să furnizeze soluții tehnice de interes pentru comunitate, iar din acest punct de vedere cred că ne-am atins scopul”, a declarat profesorul Corneliu Crăciunescu, coordonatorul proiectului.

UPT a realizat, anterior, o bicicletă cu hidrogen, dar și o mașină cu același tip de propulsie, în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri norvegienne.

 

LĂSAȚI UN MESAJ