Universitatea Politehnica din Timișoara a găzduit recent un seminar despre transportul în comun al viitorului, mai precis, cel electric. S- miliat pentur utilizarea troleibuzelor.

Seminarul s-a numit „Mobilitate electrică în transportul în comun”, organizat în colaborare cu Academia română și Primăria Timișoara. Au participat cadre didactice, specialiști, reprezentanți ai Primăriei Timișoara, ai unor regii autonome și ai unor companii private. S-au dezătut următoarele subiecte: Mobilitatea electrică urbană, aspecte tehnice și economice; Strategii de dezvoltare a infrastructurii de încărcare automobile electrice în orașe inteligente; Rețele de distribuție de medie și înaltă tensiune; Exemple de bune practici.

Premisa de la care s-a pornit este cea că transportul în comun produce doar 5% din emisiile poluante din orașe. Concluzia a fost că tracțiunea electrică cu o linie de contact e mai eficientă energetic, pentru că elimină pierderile regimurilor de încărcare-descărcare ale acumulatorilor. De asemenea, să ai troleibuze este și mai ieftin și presupune un număr mai mic de unități. De asemenea, abateriile se pot schimba la 7-10 ani, interval mult mai mare.

Cei de la UPT consideră că aceste avantaje suplinesc constul pentru linia de contact și au mai preciztat că se pot folosi bateri mici, pentru zonele unde nu există fir de contact, așa cum întâlnim pe traseul unor troleibuze din oraș, de pidlă, linia 16. Desigur locațiile și puterea stațiilor de încărcare trebuie decisă în funcței de situația rețelei.

UPT Timișoara s-a autorizat ca societate prestatoare de servicii energetice pentru localităț, cu servicii de management și eficientizare, iar recent a obținut atestatul de „Societate prestatoare de servicii energetice pentru industrie”. UPT consideră că este competitivă pe piață prin specialiștii săi, dotările sale, și experiența în managementul proeictelor.

LĂSAȚI UN MESAJ