DISTRIBUIȚI

După ce pandemia a pus piedici organizării evenimentul de miercuri până vineri inclusiv, Universitatea Politehnica din Timișoara găzduiește conferința internațională STESSA (Comportarea Construcțiilor Metalice în Zone Seismice – Behaviour of Steel Structures in Seismic Areas) . Evenimentul trebuia să aibă loc anul trecut, dar s-a amânat, din cauza pandemiei, pentru 2022.

Ediția din acest an, cea cu numărul X, este dedidcată memoriei inițiatorului său, profesorul Victor Gioncu. Profesorul a inițiat prima ediție a conferinței, în anul 1994. De roganizare s-a ocupat atunci efectiv Departamentul de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor. Președintele Comitetului Științific a fost profesorul Federico Mazzolani, de la Universitatea Federico II din Napoli, Italia, Doctor Honoris Causa al UPT. Practic, conferința reunește specialiști care să împărășească cele mai recente descoperiri despre comportamentul seismic al structurilor de oțel.

Au urmat alte opt ediții, organizate din trei în trei ani, în întreaga lume: Kyoto (Japonia, 1997), Montreal (Canada, 2000), Napoli (Italia, 2003), Yokohama (Japonia, 2006), Philadelphia (Statele Unite ale Americii, 2009), Santiago (Chile, 2012), Shanghai (China, 2015) și Christchurch (Noua Zeelandă, 2018). În 2018, în Noua Zeelandă, de la uPT au participat profesorii Dan Dubină și Aurel Straatn, membri ai Comitetului Științific Internațional, plus prorectorul Daniel Dan, prorector, membru al Comitetului Internațional Consultativ.

În urma discuțiilor din 2018, deși au fost concurenți puternici pentru ediția din 2021, s-a ales UPT ca și gazdă, în anul în care universitatea a a avut Centenarul, în detrimentul a Universitatea din Salerno,, Universitatea British Columbia din Vancouver și Universitatea din Cincinnati. Evenimentul din acest va avea loc în perioada 25-27 mai și este organizat în comun de Universitatea Politehnica Timișoara, Departamentul de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor, Academia Română, Filiala Timișoara și Universitatea Federico II din Napoli, Italia.

Vor fi prezentate 126 de lcurări științifice și șase prelegeri principale, pe următoarele teme: Elemente structurale; Îmbinări structurale; Performanța antiseism a structurilor; Structuri hibride și/sau compuse din oțel-beton; Sisteme de disipare a energiei induse de cutremur; Sisteme structurale reziliente la acțiuni seismice cu elemente de siguranță ramplasabile;  Evaluarea post cutremur și reabilitarea structurilor; Coduri și standarde de proiectare a structurilor rezistente la cutremur;Structuri cu masa redusă.

LĂSAȚI UN MESAJ