În trendul ultimilor ani, Universitatea Politehnica din Timișoara dorește să devină un Centru de excelență național în servicii și soluții digitale. În acest sens, universitatea vrea să se dezvolte pe mai multe paliere.
Birocratic, Senatul UPT aprobat recent Strategia de transformare digitală a Universității Politehnica Timișoara (2022-2026). Strategia vorbește despre integrarea tehnologiilor informaţionale în educaţie şi introducerea unui sistem de educaţie de tip blended learning, continuarea tradiției de dezvoltare a soluțiilor moderne pentru uz academic și pentru transfer către mediul socio-economic. Firește, dacă lucrurile vor ”ieși”, atunci Politehnica ar trebui să intre în Top 500 universități la nivel mondial. Universitatea îți propune să facă un institut de Cercetare pentru Transformare Digitală și un Centru de Cercetare în Inginerie Datelor, dar și să îmbunătățească Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic deja existent.
UPT face deja primii pași pentru a se dezvolta pe componenta de digitalizare. S-au stabilit măsuri concrete pentru umătoarele obiective: dezvoltarea competențelor digitale, excelență digitală în procesul educațional (învățare, predare și experiență), suport digital pentru cercetare și inovare, modernizarea proceselor administrative, ecosistem digital de înaltă performanță, tehnologie pentru provocările societale, instituții suport. Vor fi programe distincte pentru studenți, cadre didactice și personal administrativ și s eva pune accent pe programe pentru profesii emergente, inclusiv dezvoltarea unor noi programe de studii.
Din punct de vedere tehnic, se lucrează pentru modernizarea și actualizarea facilităților oferite de Campus Virtual UPT, modernizarea și dotarea amfiteatrelor și laboratoarelor din facultățile UPT cu acces la ecrane digitale interactive, sisteme de videoconferință, aplicații educaționale avansate cu funcționare online și hibridă. Se concep noi metodologii de evaluare a interacțiunii dintre studenți și rezultatele învățării, și se lucrează la dezvoltarea mijloacelor de învățare deschisă.
Pentur cercetare și invoare, strategia cuprinde dezvoltarea unei platforme digitale de management și valorizare a rezultatelor cercetării în UPT, modernizarea infrastructurii digitale din Centrul Digital al UPT (Data Center), dezvoltarea de infrastructuri digitale de cercetare în domeniile tehnologiilor emergente (Internet of Things, Inteligența artificială și sistemele cognitive, Realitatea augmentată și realitatea virtuală, Robotica, Imprimarea 3D, Blockchain, Robotic process automation), dezvoltarea unei implementări HPC (High Performance Computing) hibride, crearea unui ecosistem digitl de cercetare și inovare care să atragă talente de top în domeniul cercetării.
Se pune accent și pe modernizarea proceselor administrative, astfel încât să se lucreze cât mai puțin cu hârtie. Se va lucra și accesibilitatea coencătiri la Internet: : extinderea/înlocuirea unor porțiuni ale rețelei de fibră optică a campusului UPT pentru a evita limitările în instruirea academică, implementarea unei infrastructuri moderne de rețea Wi-Fi în întreg campusul UPT, înlocuirea sistemului de comunicații voce pe rețea fixă cu un sistem de generație actuală VoIP, modernizarea sistemului de control acces în campusul UPT, modernizarea sistemelor de securitate cibernetică, modernizarea și integrarea aplicațiilor și platformelor de gestiune a școlarității.