DISTRIBUIȚI

Universitatea Politehnica din Timișoara face parte din proiectul Conectare României prin Blockchain, un proiect co-finanțat de Comisia Europeană, cu o durată de doi ani. Partenerul UPT din proiect este Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Prin acest proiect se urmărește accelerarea digitalizării și facilitarea cunoașterii și adoptăii tehnologiei Blockchain, plus a infrastructurii europene de servicii de Blockchain, de către cetățeni, firme și instituții, inclusiv din administrație. În cadrul proiectului, UPT și UEFISCDI vor instala nou nod al rețelei EBSI, care s eva adăuga la cele 27 de astfel de noduri existente în toată Europa. Nodul va fi utilizat pentru o aplicație pilot de certificare a diplomelor universitare furnizate de sistemul RMU. Prin aplicație se urmărește și certificarea digitală a micro-creditelor și validarea competențelor dobândite în urma unor cursuri de scurtă perioadă.

Cele două partenere vor derula o serie de programe de training și de cursuri online de tip MOOC, pe platforma UNICAMPUS a UPT. Programele sunt dedicate unviersităților, instituțiilor și companiilor, pentru a se familiriaza cu tehnologia Blockchain, cunoscută în principal datorită criptomonedelor, și cu dezvoltarea de aplicații cu această tehnologie cu ajutorul EBSI. De altfel, participarea la programe va fi recunoscut în rețeaua EBSI. Proiectul EBSI4RO este coordonat de  Cosmin Cioranu (UEFISCDI) și Radu Vasiu (UPT). Cei interesați pot trimite un email la adresa  contact@ebsi4ro.ro și să urmărească site-ul https://ebsi4ro.ro.

UPT are deja o importantă experiență în domeniul Blockchain. ”Universitatea Politehnica Timișoara beneficiază de experiență în cercetare pe domeniul Blockchain la nivel de studii doctorale și își dorește să extindă expertiza dobândită, deschizând calea spre alte implementări, care să crească gradul de digitalizare a serviciilor educaționale și de cercetare din România”, spune profesorul Radu Vasiu. ””roiectul este o oportunitate pentru a dezvolta capacitatea de înțelegere a tehnologiei Blockchain, pentru certificarea diplomelor universitare și a certificatelor de formare, iar ulterior pentru utilizare în cadrul infrastructurilor de cercetare găzduite în EERIS”, spune profesorul Adrian Curaj.

EBSI este un proiect care se desfășoară în cadrul Parteneriatului European de Blockchain, fondat în 2018, la care au aderat 29 de țări, printre care și România.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ