DISTRIBUIȚI

Mediul universitar timișorean pune serios osul la treabă pentru a ajuta județul să depășească pandemia de coronavirus. Universitatea Politehnica a reușit să recondiționeze ventilatoare pentru bolnavii care nu mai pot respira normal, grație muncii profesorilor și cercetătorilor.

Până în prezent, la UPT au fost recondiționate șase ventilatoare pentru terapie intensivă respiratorie, cu ajutorul a doua departamente: sprijinul Departamentului CAICON (Chimie Aplicată și Ingineria Compușilor Organici și Naturali) și al Departamentului MEO (Măsurări și Electronică Optică). Au fost folosite componente și module recuperate din aparate similare, dar au fost și achiziționate componente sau module noi. Cu cele șase ventilatoare, pot fi amenajate trei saloane de ATI. Profesorii și cercetătorii UPT vor continua astfel de acțiuni de voluntariat și următorul proiect este unul de recondiționare a monitoarelor de funcții vitale. De asemenea, orice suport tehnic solicitat universității va fi acordat.

La Politehnică, în aceste momente, se lucrează la un stetoscop electronic, foarte util pentru a examina pacienții confirmați cu covid-19. Stetoscoapele clasice sunt dificil de utilizat de către un doctor care poartă echipament de protecție, iar astfel, medicul este expus unui risc mare de contaminare. Dispozitivul va fi testat zilele viitoare. Până acum, UPT a produs în laboratoarele proprii dezinfectanți, dar și componente realizate la imprimanate 3D. De asemenea, cele două hoteluri, Casa Politehnicii 1 și Casa Politehnicii 2 au fost puse la dispoziția medicilor din spitalele timișorene.

LĂSAȚI UN MESAJ