DISTRIBUIȚI

În timp ce orașul are numeroase probleme nerezolvate, atenția publicului s-a mutat artificial spre o postare a fostului primar Nicolae Robu, care i-a numit pe Marcel Tolcea, Daniel Vighi și Vasile Popovici ”lichele aftiate după bani”. Într-un demers menit să ”spele” eșescul proiectului Timișoara Capitală Europeană a culturii, cei de la USR-PLUS o introduc artificial în poveste pe Corina Șuteu, cea care ia o sumă fabuloasă de bani ca să repună proiectul pe picioare.

Robu, cel care postează zilnic pe Facebook, i-a criticat dur pe cei trei intelectuali, în contextul în care fostul primar sugerează că nu e întâmplătoarea decizia lui Fritz ca primăria să nu mai finanțeze Asociația Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Robu spune că se urmărește, de fapt, îndepărtarea controversatei directoare Simona Neumann, cea care a obținut totuși câștigarea titlului pentru oraș. Liberalul merge mai departe cu insinusările și sugerează că intelectuali apropiați de USR, precum cei trei, doresc să obțină ei avantaje din finanațrea programului. Din acest motiv, consilierii locali USR-PLUS cere ca Robu ă fie exclus din PNL. ”Grupul consilierilor locali ai USRPLUS cere PNL Timișoara să se delimiteze fără echivoc de insultele adresate unor intelectuali publici reputați de către fostul primar Nicolae Robu, membru al partidului. Daniel Vighi, Vasile Popovici, Marcel Tolcea și Corina Șuteu au făcut cunoscută cultura Timișoarei, respectiv a României, în lume și au fost, dintotdeauna, repere de verticalitate morală și de claritate a principiilor democratice, împreună cu mulți alți scriitori, eseiști, profesori și artiști”, transmit cei de la USR-PLUS.

Comunicatul lui USR-PLUS are și accente comunice, deoarece spun că Tolcea, Vighi și Popovici au creat un spațiu de dezbatere. De precizat că Marcel Tolcea, care este și profesor de Jurnalism, era pe scenă la evenimentele publice de pre-campanie electorală ale celor de la USR-PLUS, implicat activ în campania electorală a partidului, mai ales în cea pentru candidatul Dominic Fritz. De precizat că primarul actual a devenit președinte al Asociației Timișoara 2023 CEC pentru ca ulterior, să decidă să sisteze finanțarea. Anterior, a fost angajată fosta ministră a culturii, controversata Corina Șuteu, cu un onorariu de peste 10.000 de euro epntru a repune pe picioare proeictul. De altfel, alegerea Corinei Șuteu, autoarea scandaloasei expoziții cu poeni roz cu zvastici, a fost criticată de mai multe voci din Timișoara.

Pentru că Șuteu nu a făcut nimic notabil, USR-PLUS simte nevoie să o apere cu o motivație demnă de alte cauze mai bune. ”Primii trei au contribuit la crearea, în Timișoara, a unui spațiu de dezbatere viu, sunt profund atașați valorilor Revoluției și orașului, de libertate, progres și multiculturalitate. Iar Corina Șuteu, fost ministru al Culturii, cea care a demarat procedura de înscriere a sitului Roșia Montana în patrimoniul UNESCO, este unul dintre cei mai performanți manageri culturali ai României și suntem mândri că e o susținătoare a Timișoarei Capitală Culturală. Modul în care aceștia sunt defăimați de fostul primar al Timișoarei este sub demnitatea acestui oraș care-și cunoaște și drumul și valorile”, se mai arată în comunicatul USR-PLUS.

Concluzia useriștilor, teoretic, parteneri de alianță cu PNL (practic, dușmani ”pe față), este ca PNL trebuie să-l excludă pe Robu din partid. ”PNL Timișoara are datoria să se disocieze public de discursul josnic, sub normele unei comunități civilizate, al fostului primar și să-l excludă din partid”, mai spun consilierii USR-PLUS.

LĂSAȚI UN MESAJ