DISTRIBUIȚI

A durat aproape trei ani, dar fanii de la ASU Poli au câștigat procesul cu UTA, după incindentele din aprilie 2018, la meciul direct de la Șiria. Fanii timișoreni nu au fost lăsați atunci să intre pe stadion și s-a lăsat cu un scandal imens, inclusiv cu echipa scoasă de pe teren. După o decizie a instanței, UTA trebuie să-i despăgubească pe bănățeni și să-și ceară scuze publice.

În 2018, ambele echipe jucau în Liga 2. Poli rămăsese cu antrenorul interimar Antonio Foale, după despărțirea de Bogdan Andone. UTA își juca meciurile de acasă la Șiria, deoarece la terenul de pe stadionul Motorul se făceau lucrări. Adevărata ”acțiune” a fost în afara terenului. UTA a decis să vândă bilete pe baza actelor de identitate, dar fanii timișoreni au reușit să-și procure bilete. Nu au fos tlăsați însă să intre în stadion, iar clubul arădean a spus că avea informații că fanii bănățenai doreau să părundă în teren, pentru a le cauza probleme. În acest context, fanii au fos ținuți departe de stadion de o sumedenie de jandarmi, care nu i-au lăsat să ajungă foarte departe de gară. De atunci, clubul a anunțat că va merge în instanță., să ceară despăgubiri.

Avocatul i-a apărat pro-bono. ”Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului nu sunt un moft, sunt sacre. La Şiria au fost aruncate abuziv în derizoriu. Nu putem permite aşa ceva în secolul XXI, într-o societate democratică. Nu am stat pasivi, am urmat căile legale şi ne-am adresat instanţelor de judecată şi organelor abilitate. Ne-am apărat atât din perspectiva internaţională – a viziunii Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a practicii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cât şi din optica dreptului naţional. Avem trei hotărâri care constată tratamentul discriminatoriu şi degradant. Atât de la CNCD, cât si de la instanţele de judecată. Sigur, ele pot fi atacate cu recurs, însă această cale de atac vizează limitativ doar motive de legalitate. Ce e cert, având în vedere că a fost un caz în premieră, e că în urma acestei soluţii, nimeni nu va mai putea fi ţinut arbitrar şi abuziv cu biletele în mână la poarta vreunui eveniment. Şi asta ne bucură mult”, spune Cristian Mihai Lazăr, avocatul fanilor.

După prima sentință, UTA are de achitat 8.115,60 de lei, adică despăgubirile pentru biletele de mci, cele de tren și taxele de judecată. De asemenea, clubul trebuie să-și ceară scuze public. ”Schimbă în parte sentinţa apelată, în sensul că admite în parte acţiunea celor 138 de reclamanţi. În consecinţă, obligă pârâtă Asociaţia Fotbal Club U.T.A. Arad să plătească reclamanţilor suma de 4.140 lei, reprezentând costul a 138 bilete meci + suma de 2.925,60 lei reprezentând costul biletelor de călătorie OPEN – CFR, dus-întors, pe ruta Timişoara-Arad-Şiria şi retur, ambelor sume adăugându-se dobânda legală de la data rămânerii definitive a prezentei decizii. Obligă de asemenea pârâtă Asociaţia Fotbal Club U.T.A. Arad să prezinte reclamanţilor scuze publice printr-o scrisoare publică şi totodată, obligă aceeaşi pârâtă să publice prezenta hotărâre, pe cheltuiala sa, pe pagina oficială AFC UTA Arad – www.uta-arad.ro precum şi într-un ziar de largă circulaţie, în termen de 15 zile de la data rămânerii definitive a prezentei decizii. Menţine în rest sentinţa apelată, în sensul respingerii celorlalte capete de cerere, privind daunele morale, respectiv cererea de chemare în garanţie. Respinge ca nefondat apelul provocat declarat de pârâta Asociaţia Fotbal Club U.T.A. Arad împotriva sentinţei civile nr. 136/31.07.2020 pronunţată de Tribunalul Arad în dosarul nr. 7252/55/2019. Obligă pârâta intimată să plătească reclamanţilor – apelanţi suma de 1.050 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxe judiciare, la fond şi în apel”, se arată în decizia instanței.

UTA poate face recurs la decizie în 30 de zile, pe chestiuni legate de procedură.

foto: Gabriel Brezeanu

LĂSAȚI UN MESAJ