DISTRIBUIȚI

De peste 20 de ani, Timișoara așteaptă să aibă un Institut Oncologic similar celui de la Cluj Napoca, iar guvernările anterioare au găsit ca soluție clădirea abandonată de pe Calea Torontalului, unde nu s-a mai construit niciodată un nou corp pentru Sptialul Municipal. Chiar și așa, lucrurile trenează, dar Alin Nica spune că se face, din nou, un studiu de fezabilitate. Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă spune că nu mai vrea proiecte care nu se mai facă în timp util.

Nica a anunțat joi seară că se face un nou studiud e fezabilitate pentru Institutul Oncologic. ”S-a făcut un pas important pentru ridicarea Institutului Regional de Oncologie Timișoara: au fost semnate actele pentru elaborarea studiului de fezabilitate și actualizarea expertizei tehnice. Momentul este unul semnificativ deoarece Consiliul Județean Timiș a inclus acest obiectiv de investiție pe lista proiectelor transmise pentru finanțare prin Planul Național de Relansare și Reziliență, iar ca să aibă șanse reale la banii europeni, Institutul trebuie să fie susținut de o documentație solidă, să fie un proiect matur”, spune președintele CJT.

Noul ministru Ioana Mihăilă spune că printr-o bună colaborare, lucruruile se pot face rezonabil. ”Înțeleg și dificultatea autorităților centrale mai ales de a implementa mari proiecte de infrastructură medicală. Motiv pentru care, unul din planurile de reformă pe care lepam propus în PNRR este tocmai această întărire a capacității administrative în a construi și derula proiecte de infrastructură medicală. Evident, s-ar putea să avem nevoie de ajutor, de experitză externă și evident, de o bună colaborare cu autoritățile locale, astfel încât aceste  proiecte să nu mai dureze 20 de ani, ci să se poată efectua într-un timp rezonabil”, a declarat Ioana Mihăilă.

O mare problemă e legată de deteriorarea clădirii de de pe Torontalului. Nu se știe încă dacă ”ruina” va mai putea fi reabilitată. Răspunsul ar urma să-l dea o expertiză. ”Acum s-a derulat partea de expertiză tehnică, ca să vedem care este situația acestei clădiri. Prefer ca punctul meu de vedere să fie fundamentat pe punctele de vedere ale experților. Aș prefera să așteptăm rezultatul expertizei. Știu că este frustrant. Tocmai din acest motiv am inclus un capitol în PNRR, dedicat tocmai întăriri capacității administrative, astfel încăt aceste lucruri să nu devină recuperente și să se întâmple în viitorul apropiat”, a mai spus Mihăilă.

În ceea ce privește finanțarea, dacă proiectul nu ajunge cuprins în PNRR, ar exista varianta Programului Operațional Sănătate. ”Pe lângă finanțarea de la bugetul de stat, sănătatea beneficiază de două linii mari de finanțare. Unul este acest PNRR, care are această limitare de matuirtate a proiectului. Aceste proiecte vor trebui să răsspundă unor priorități și să fie complet funcționale până în august 2026. Pe lângă PNRR mai avea o alocare în Programul Operațional Sănătate, a cărei primă formă a fost deja tirmisă la Comisia Europeană, dar care va fi regândit, pentru că o parte dintre proiecte vor fi mutate pe PNRR”, a mai precizat ministrul.

foto: facebook.com/alinnica.ro

LĂSAȚI UN MESAJ