DISTRIBUIȚI

Timișoara va avea un proiect-pilot pentru România, de vaccinare anticovid în cabinetele medicilor de familie. La nivel național, se preconizează că acest lucru va fi posibil de la final de aprilie, cu vaccinurile care nu au nevoie de o temperatură așa scăzută de stocare, AstraZeneca și Johnson&Johnson (ser care urmează să vină în România).

Pentru că Timișoara are o mare problemă cu cazurile de coronavirus, s-a decis ca aici s- fie implementat un proiect-pilot. Vor fi însă puține doze de vaccin, dar în contextul în care lumea îl blamează pentru carantinarea orașului, Fritz nu a ratat ocazia să se laude cu faptul că primăria colaborează cu medicii de familie dinn oraș. ”50 de medici s-au înscris în proiectul-pilot. Fiecare medic înscris va primi 100 de doze de vaccin și consumabilele aferente, dar și 100 de teste antigen rapide. În cadrul acestui proiect vom putea să aplicăm 5000 de vaccinuri pentru timișorenii și cei care locuiesc în zona metropolitană. Momentan, este un proiect-pilot, pentru care nu există un cadrul foarte clar de finanțare pentru vaccinarea la medicii de familie. Momentan, am găsit o soluție hibridă, cu sprijinul mediului de afaceri. Medicii de familie primesc 30 de lei per pacient de la minister, iar din sponsorizare vor primi alți 40 de lei per pacient”, a spus primarul.

Sunt 50 de medici din Timișoara și zona metropolitană înscriși în proiect, dar lista lor nu a fost comunicată presei. Doar doi dintre cei implicați au făcut declarații de presă. Mihai Iacob a spus că medicii de familie trebuiau implicați mai devreme în campania de vaccinare. ”Acest proiect are două componente, și anume, cea referitoare la capacitatea noastră de testare în cabinetele medicilor de familie, pentru a avea siguranța că pacienții noștri nu sunt contaminați cu virusul și pot fi potențiali purtărotir sănătoși. Este o lupătu pentru izolare acestor pacienți. A doua componentă este implicarea medicilor de familie în procesul de vaccinare, deoarece considerăm că medicii de familie sunt primii care ar trebui să practic vaccinare. Am fost surpinși că o perioadă așa lungă de timp nu am fost consultați în acest sens”, a declarat medicul de familie Mihai Iacob.

Un medic de familie primește 27 de lei pentru administrarea unui vaccin antigripal. Ministerul Sănătății alocă 30 de lei acum pentru un vaccin anticovid, însă medicilor de familie, cel puțin cel din Timiș, li se pare prea puțin. Aceste lucru vine și din cauza faptului că pe orî, un medic dintr-un centru de vaccinare e plătit cu 100 de lei, o asistentă, cu 50, iar registratoare, cu 25 de lei. ”Am fi dorit o implicare la nivel mai înalt, de la nivelului Guvernului României. Era de așteptat ca în momentul în care medicii de familie vor fi implicați în programul de vaccinare, va apărea problema finanțării medicilor. Centrele de vaccinare, pe lângă că sunt foarte costisitoare, nu pot acoperi nevoia și nici nu au personalul necesar. Fără finanțare, va fi un eșec total”, spune Elisabeta Spătaru, alt medic de fmailie din campanie.

Nu vă putem spune cine sunt ceilalți 48 de medici din campanie, deoarece primăria nu a transmis această informație. Deși mulți români, inclusiv timișoreni, s-au plâns că medicul de familie nu i-a ajutat nici la programarea la vaccin, cei din primărie spun că doctorii din proiectul-pilot își vor anunța ei pacienții că se pot vaccin la cabinet…

 

LĂSAȚI UN MESAJ