Nu este o noutate pentru timișoreni că Fritz și adminsitrația USR se vaită în continuu că au găsit multe datorii după Robu și că nu mai ppt face niciun proiect. Edilul repetă aceeași văicăreală aproape săptămânal. Deocamdată, un lucru e cert: podul Jiul nu se va face prea curând.
Fritz a explicat din nou că administrația Robu a estimat greși bugetul. ”Pornim cu un ahdncaip de 100 de milioane de lei, cu facturi neplătite. Restanțele sunt 10% din bugetul local. Asta se va reflecta în bugetul nostru. Bugetul de anul trecut a fost alcătuit într-un mod iresponsabil și chiar contra prevederilor legale, total supraevaluat. Veniturile au fost totla supraestimate la începutul anului. Deși Timișoara are de obicei 800 de milioane de lei venituri, anul trecut s-au estimat 1.460.000.000 de lei venituri și, bineînțeles că a fost o sumă total fantezistă. Încasările au fost 785.000.000 de lei, cam jumătate din ce s-a estimat s-a și realizat. Bineînțeles că și cheltuielile angajate au fost cumulate peste posibilitatea de plaăt a municipiului. S-au angajat prea multe cheltuieli, s-au început multe lucrări pentru care nu au fost bani. Avem o grămadă de facturi neplătite și lucrări începute, care nu este foarte clar cum vor fi plătite”, a declarat edilul.
Din acest motiv, finalizarea Căii Mareșal Constantin Prezan, începerea bazei sportive din Calea Lipovei sau Pasajul Solventul sunt sub smenul întrebării. ”La Prezan șantierul costă peste 40 de milioane de lei și ne va fi foarte greu să-l plătim din bugetul loca. Baza sportivă din Lipovei, pentru care am semnat contractul, dar nu am dat ordin de începere a lucrărilor, cosăt 20 de milioane de lei și finanțarea nu este asigurată. Există un anumit pericol să pornim tot felul de șantiere fără să avem bani pentru a le finaliza. Pasajul Solventul costă 100 de milioane de lei și are ca sursă bugetul local. Se lucrează la Proiectul Tehnic și sper să putem asigura finanțarea anul acesta. Am speranțe că putem obține finanțare prin PNRR”, a spus Fritz.
”Noroc” că proiectul de modernizarea de pe Calea Bogdăneștilor, care include și schimbarea liniei de tramvai, se va face din fonduri europene, iar astfel, nu este în pericol să fie „tăiat” de administrația Fritz. În schimb, primarul nu consideră că podul Jiul, în continuare străzii Jiul, ar fi o prioritate. ”Podul Jiul nu va fi o prioritate pentru anul acesta”, a mai spus Fritz.
De asemenea, investițiile pentru cultură sunt și ele ”asigurate” de Guvern. ”Așteptăm banii pentru transformarea fostei clinici de Dermatologie în spțiul multi-cultural. Așteptăm bani pentru Cinema Victoria, Cinema Dacia și am cerut și pentru Timiș și Studio, dar și fonduri pentru reabilitarea fațadei Operei”, a mai aădugat primarul, despre o discuței cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.