Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest face aprte dintr-un proiect pentru limitarea risipei alimentare, FOODRUS. În a doua fază, proiectul, finanțat cu bani europeni, va implica și vestul României.

ADR Vest este partener într-un consorțiu coordonat de Universitatea de Deusto pentru acest proiect. Vor fi testate 23 de soluții economice pentru a limita pierderile alimentare. Aceste soluții sunt deopotrivă tehnologice (soluții pentru gestionarea pierderilor și deșeurilor alimentare), sociale (materiale educaționale și activități științifice ale cetățenilor pentru a promova obiceiuri de consum durabil), organizaționale (rețele pentru a încuraja consumul local și donațiile) și fiscale (scheme fiscale de tip „Plătești pentru cât arunci”). Proiectul are 29 de parteneri, din zece țări europene.

Mai întâi, va începe testare în trei regiuni, cu un program pentru elgume și salate pregătit, în Spania, unul pentru carne și pește, derulat în Danemarca, și unul pentru lanțul valoric al pîinii, desfășurat în Slovacia. Apoi, urmează faza de dezvoltare și promovare a unui set de bune practici, în vestul României, dar și în Valencia (Spania), Budapesta (Ungaria), Linz (Austria), Plovdiv (Bulgaria) și Halandri (Grecia). ”Aceste soluții inovatoare vor împuternici și vor implica toți actorii din sistemele alimentare locale, de la fermieri la consumatorii finali și toți cei din jur, pentru a construi o alianță multi-actor, pentru a adresa provocarea pierderii și a risipei de alimente”, spune Ainhoa Alonso, coordonator FOODRUS, Universitatea Deusto, Spania.

Cu un buget total de 6,7 milioane de euro, proiectul FOODRUS este finanțat prin programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene, Orizont 2020, și beneficiază de o cofinanțare de 6 milioane de euro din partea UE. Perioada de implementare se va încheia în aprilie 2024 Confom statisticilor, în Europa, o treime din hrană este pierdută sau irosită, iar asta înseamnă pierderi de 143 de miliarde de euro pe an.

 

LĂSAȚI UN MESAJ