DISTRIBUIȚI

Conform negocerilor la nivel național, viitorul prefect de Timiș va fi nominalizat de USR-PLUS, iar partidul a decis să-l trimită pe Zoltan Nemeth în Palatul Administrativ. Avocatul de 34 de ani e convins că de săptămâna viitoare are șanse să devină reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Absolvent de Drept, Zoltan Nemeth (foto stânga) are și un Masterat în domeniu, iar din 2018 a început și Doctoratul în Dreptul Comercial, domeniu în care și profesează ca membru al Baroului Timiș de peste zece ani. Nemeth a vorbit, fără să dea detașii, că va dori să aplice, ca șef al CJSU, măsuri eficiente în combaterea pandemiei. Timișoreanul este convins că după 9 martie va putea să fie prefect, în contextul în care actuala prefectă, Liliana Oneț, este în concediu medical. ”Mandatele încetează în jurul datei de 8-9 martie. Nu pare vreun impediment politic sau juridic. Actualul prefect este numit prin detașare, pentur a exercita temporar o funcție. Doamna prefect are un raport de serviciu cu o altă autoritate, ceea ce prevalează în fața suspendării mandatelor”, spune Zoltan Nemeth despre Liliana Oneț, care este juristă la Casa de Asigurări Județene de Sănătate Timiș.

De altfel, de acum încolo, prefecții vor fi numiți politic, astfel că nu vor mai avea statut de înalți funcționari publici, ci vor avea dmenități publice. În prefecturi va exista însă, în conducere, și o funcție cu statut de înalt funcționar public, cea de secretar general al prefecturii, o noutate față de ceea ce avme în prezent. în spațiul public a apărut informația că acest post va fi ocupat de actualul subprefect, Mircea Băcală. ”Din punct de vedere legal, poziția nu este una politică. În momentul de față nu am avut nicio discuție cu nimeni pe plan local. Sunt două variante, un concurs național sau prin transfer sau mobilitate. În principiu nu aș susține a doua variantă, dar ea este permisă de lege. Dacă se va numi o persoană competentă, nu aș avea o problemă”, a spus Nemeth.

În USR, Nemeth a fost membru de la început, din 2016. Actualmente, este consilier județean. El a fost ales dintr-o listă cu trei nume pe care mai apăreau Dan Reșitnec și Viviana Țecu. În partid, și-a adus expertiza juridică. ”Din punctul meu de vedere, Zoltan Nemeth nu este un câștigător. Este acea persoană care în clipa de față are în spate o povară, pentru a demonstra ceea ce am promis noi, USR-PLUS de la început”, a spus despre el președintele partidului, Cristian Moș. ”Noi pierdem un profesionst, dar Instituția Prefectului câștigă un profesionist”, a spus și Raul Olajos.

 

LĂSAȚI UN MESAJ