DISTRIBUIȚI

Până la urmă, demersurile începute de cercetătorul Virgil Păunescu la Timișoara vor avea șansa să se concretizeze în dezvoltarea unui vaccin împotriva temutului coronavirus, virusul care a băgat în case o planetă întreagă. Proiectul de colaborare între Institutul Oncogen și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a câștigat o finanțare de 3,5 milioane de lei pentru a dezvolta un prototip de vaccin . Păunescu este încrezător, mai ales că nu mai e anchetat de Spitalul Județean, și vrea ca în câteva luni să facă studii pe voluntari umani.

Virgil Păunescu a dezvoltat un prototip de vaccin din peptide, iar când a văzut că demersurile sale nu sunt băgate neapărat în seamă de stat, și-a administrat vaccinul singur. Cercetătorul spune că după ce și-a administrat primele doze, a avut deja simptome ușoare, dar specifice infecției cu covid-19. După prima administrare, a avut dureri musculare și de articulații, dar și inflamația faringiană, care l-a făcut să ia antiinflamatoare. A doua oară și-a administrat 20 de micrograme, un sfert din doza folosită prima dată și a sesizat că are probleme de coagulare, specifice coronavirusului, care au durat trei zile. Urmează ca în cercetare să se studieze de ce peptidele provoacă aceste probleme și să elimine acest factor, astfel încât viitorul vaccin să poată fi administrat și celei mai vulnerabile grupe de vârstă, cie de peste 65 de ani.

Procedura „clasică” spune că un vaccin are trei faze de elaborare: faza preclinică, de laborator, afza de testare pe animale, cu virus viu, și apoi, faza de testare pe voluntari umani. Virgil Păunescu spune că în contextul pandemiei, va putea arde puțin etapele, chiar la Timișoara, deși, paradoxal, aici nu sunt permise cercetările pe animale, din faza a doua. ”Noi în acest proiect mergem cu două viteze. O viteză ține de acest proiect de care vom profita cât vom putea și a doua viteză, care ține de faptul că noi vom începe în paralel cu demersurile pentru experimente pe animale, pentru că Agenția Medicamentului Europeană, la care ne vom adresa, a permis desfășurarea de studii pe voluntari umani în paralel cu studiile pe animale. Pentru a grăbi procesul de intrare pe piață a unui vaccin și de rezolvare a problemei, a schimbat un pic regula și nu te mai ține să faci experimentul pe animale și apoi, în 2-3 ani urmărești șoarecii aceia dacă mor sau trăiesc, ci te lasă în paralel să faci și experimentele umane dacă îi convingi că tot ce folosești este în regulă și corespunde normelor europene. Noi sperăm să facem asta și sperăm să o facem cam în două trei luni. Nu avem voluntari. Până nu avem aprobarea nu avem voie să discutăm despre voluntari”, a precizat Păunescu.

Cercetătorul a spus că nu crede că vor fi probleme de toxicitatea. Altfel, în proiectul de 3,5 milioane de lei, se specifică faptul că la Oncogen va avea loc cercetare preclinică, iar la Cantacuzino se face testarea pe animale. ”Vaccinul e gata și acum, dar vaccinul ca atare trebuie să treacă prin trei faze. Faza întâi, de vaccinare pe un număr de câteva zeci de persoane, testat pe voluntari umani sănătoși, între 18-49 de ani. Se cercetează și se urmărește toxicitate lui. Noi o spunem de acum că nu are cum să fie toxic pentru că vorbim de componente ale unui virus care a trecut pe la 10 milioane de oameni. Cei care nu au murit sau au făcut boala, cei mai mulți au făcut o boală inaparentă, nu au pățit nimic. Nu ne așteptăm ca dând 9-11 peptide să se întâmple ceva toxic. Dar ne va ajuta să stabilim care este doza la care nu apar reacții secundare, pentru că am văzut din experiența pe mine că pot să apară efecte secundare”, a explicat șeful Oncogen.

Directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara, Raul Pătrașcu, a fost o poziție mai ponderată, față de exuberanța lui Păunescu. ”Acest proiect de 3,5 milioane cu o derulare de 18 luni are două faze. Una, în care preparatul găsit deja în cadrul centrului nostru are șanse de a merge mai departe, pentru că nu noi nu avem laboratoarele și dotările necesare pentru a lucra cu viruși vii, iar în cadrul dezvoltării unui candidat de vaccin există trei stadii, de cercetare preclinică, pe celule, de cercetare pe animale, și stadiul de cercetare pe oameni. Acest proiect cuprinde primele două stadii. Centrul Oncogen a găsit deja nouă peptide candidat, car pot compune variante sau formule a unui viitor vaccin candidat, care va putea fi testat pe animale. Cercetătorii urmează să stabilizeze acești compuși astfel încât studiile pe animale aceste să dea rezultate coerent și consistente. E foarte important când vorbim de administrarea unui vaccin rezultatele să fie identice la tipuri de populații diferite”, a explicat Pătrașcu, care face un doctor coordonat chiar de Păunescu, al cărui șef este la Județean.

Deocamdată un lucru e sigur. Dacă va fi câștigătorul competiției mondiale de vaccinuri, cel de la Timișoara se va administra sub forma de picături nazale. ”Am studiat înainte de a ne apuca de treabă cât am putt noi despre acest virus, despre care nici acum nu se știu suficiente. Virusul este foarte ciudat. E neam cu SIDA, cu Ebola, cu SARS, cu MERS și cu alte visuri pe bază de ARN. Pentru acest tip de viruși nu s-a reușit producerea de vaccinuri decât în mică-mică măsură. Eu nu știu să fie vreunul. Ar trebui să ne gândim cei dinainte de nu au reușit. Care au fost tehnologiile pe care le-au utilizat, căile de administrare. Pentru că sigur au legătură cu eșecul. Am eliminat pe rând. Nu o să injecătm. Odată pentru că populația este reticentă și vaccinurile care sunt acum în studii avansate se bazează pe trei administrări. Noi avem o problemă, patru din zece români, și cam asta e și în străinătate, spun că s-ar vaccina. Dar ei nu știu că nu e un vaccin, sunt trei injecții. Când vor afla, va mai rămâne unul din zece. Apoi, calea de intrare fiind nazală, oculară și digestivă, în momentul în care pui picături, vaccinul s-a dus în nas tubul digestiv (am avut și tulburări digestive) și protejează și ochii, nu prin anticorpi neapărat ci și prin imunitatea locală”, a mai explicat Virgil Păunescu.

Proiectul dintre institutele Oncogen și Cantacuzino are un termen de implementare de 18 luni. Inițiativa a fost aleasă din 13 proiecte de acest tip depuse la nivel național. De altfel, proiectul este singurul din România trecut pe lista Organizației Mondiale a Sănătății pe lista cercetărilor de vaccin. Totuși, pentru că Virgil Păunescu nu a respectat procedura-standard și a postat pe Facebook cum și-a administrat singur vaccinul, Spitalul Județean a și deschis o anchetă. În stil românesc, s-a renunțat însă la ea, fără niciun rezultat. Cercetătorul spune că a fost confundat cu Viorel Cataramă, cercetat pentru zădărnicirea combaterii bolilor deoarece a vrut să se infecteze cu virusul însuși. ”Nu știu, nu cu mine discutați problema asta. Nu vreau să mai intru în acest subiect, că a fost o neînțelegere evidentă vizavi. Cred că m-au confundat cu Cataramă”, a spus Păunescu, întrebat de anchetă.

LĂSAȚI UN MESAJ