DISTRIBUIȚI

Taxele și impozitele locale din 2021 urmează să fie votate în Consiliul Local Timișoara în cadrul unei ședințe care va avea loc vinerea aceasta, la ora 16. Dominic Fritz spune că orașul nu-și permite să relaxeze taxele în situația bugetului actual și că reducere impozitului pentru Horeca depinde de nivelul central. Edilul spune că a scos unele taxe mai mici care se plăteau în Timișoara.

Fritz spune că situația economică a Timișoarei nu e deloc una bună. ”Situația financiară aparent nu este una foarte bună. În propunerea de buget pentru anul viitor vom avea o reducere a cheltuielilor de funcționare, care sunt prea mari în raport cu cheltuielile de investiții. Trebuie să întărim secțiunea de investiții, pentru că Timișoara are nevoie de investiții majore în școli, spitale, infrastructura culturală, infrastructura de mobilitate urbană. Trebuie să echilibrăm bugetul, să avem mai puține cheltuieli și cât mai multe investiții. E foarte important să intervenim cu anumite facilități, iar, pe de altă parte, să ne asigurăm că planul de investiții să continue. Nu ne putem permite o scădere a investițiilor pentru Timișoara. Linia generală a fost să păstrăm impozitele la nivelul de anul trecut, cu mici ajustări la rata inflației”, a precizat Fritz.

Cei din sectorul Horeca au anunțat, prin voce asociației patronale Horetim, ca impozitul pe clădirile nerezidențiale să se modifice în sensul unei scăderi. Același amendament îl vrea și consilierul local PSD Sebastian Răducanu. Fritz spune că scădere la 50% a impozitului plătit de cei cu afaceri din sectorul Horeca depinde de o noup hotărâre de Guvern dată în acest an și pentru 2021, așa cum s-a dat pentru 2020. ”Impozitele sunt aceleași, dar încercăm să sărim și în ajutorul sectorului Horeca. O eventuală reducere a impozitului pentru clădirile nerezidențiale dacă va mai exista posibilitatea legală. o vom extinde și pentru anul viitor”, a explicat germanul.

Edilul s-a uitat și pe lista de peste 50 de taxe care se plăteau în Timișoara. Unele dintre ele au fost eliminate, iar cea mai importantă este taxa pentru promovare turistică. Fritz a redus și taxa de utilizare a domeniului public. ”Am renunțat la taxele pentru care cheltuiam mai mult cu colectarea lor. Am eliminat 12 taxe speciale, cam 20% din ele. Taxa de promovare turistică va fi suspendată pentru anul viitor. Am redus taxa pentru utilizarea locurilor publice la 10 bani per metru pătrat pe zi. Nu putem să o reducem la zero din motive legale”, a mai punctat edilul.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ