Regiunea de Vest a țării are alocate 37 de milioane de euro pentru afacerile cu tehnologie inovativă, pe viitorul ciclu de finanțare al Programului Operațional Regional. Cei interesați vor putea afla mai multe în cadrul unui eveniment de informare organizat marți, 5 aprilie, la Timișoara.

Este vorba de o linie de finanțare pe POR 2021-2027 care va acorda fonduri europene întreprinderilor mici și mijlocii care realizează produse inovative sau oferă servicii de același gen, sau care utilizează noi tehnologii. De asemenea, sunt finanțate și start-up-urile inovative. Regiunea de Vest are alocate 37 de milioane de euro, iar ADR Vest organizează un eveniment de informare marți, 5 aprilie. Va veni și Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizări, Marcel Boloș, dar vor mai fi prezenți și reprezentanți ai Comisiei Europene și ai mai multor fonduri de investiții. Va fi prezent și directorul adjunct ADR Vest, Adrian Mariciuc.

Evenimentul are un rol de mentorat. ”În următorul Program Operațional Regional, în care vom avea rolul de Autoritate de Management, ne propunem să investim sume importante – peste 35 de milioane de euro – în instrumente financiare care vor ținti un alt tip de finanțare – firme care sunt într-o altă perioadă de creștere și dezvoltare și cu un alt mod de a face business. În principal, vizăm firme care au un plan sau o idee de afacere foarte bine conturate, firme care au nevoie de asistență, de coaching, de mentorat, iar acest eveniment va aduna la aceeași masă mai mulți actori care vor creiona aceste programe”, spune Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Despre avantajele și rolul instrumentelor financiare vor vorbi: Krzysztof Kasprzyk (Director Adjunct Unitatea România, DG REGIO, Comisia European), Oana Dordain (Director General Adjunct Unitatea Instrumente Financiare și Relația cu Instituții Financiare Internaționale, DG REGIO, Comisia Europeană), Desmond Gardner (Consilier Instrumente Financiare FI Compass, Banca Europeană de Investiții); Daniel Szczechowski (Director Unitatea de Instrumente Financiare, Departamentul Suport pentru Inovare și Programe de Dezvoltare, Ministerul Fondurilor de Dezvoltare și Politică Regională, Polonia).

Din zona fondurilor de investiții vor lua cuvântul: Marius Ghenea (Catalyst România), Cristian Munteanu (Early Game Ventures), Ciprian Man (Grwoceanu) și Matei Dumitrescu (Common Acces & Roca X). ”Am invitat mai mulți reprezentanți ai unor fonduri de investiții care deja acționează în România și care au proiecte în implementare și cu care dorim să dezvoltăm în continuare și fondul nostru de investiții la nivel regional. Cu ajutorul lui, vom finanța firme din regiunea Vest sau firme care doresc să își dezvolte afaceri și care își doresc să se localizeze la noi în regiune. Cred că sunt foarte multe lucruri din care se pot învăța de aici. Mai ales în zona de tehnologie, sunt foarte multe firme care au ajuns unicorn prin astfel de finanțări și sperăm că și noi, dacă vom crește masa critică de firme pe care o s-o susținem și o educăm, să avem șansa de a dezvolta un unicorn sau mai multe în zona de tehnologie, în regiunea de Vest”, mai spune Maxim.

Evenimentul începe marți la ora 9 la Hotel Timișoara. Participarea e gratuită, dar necsită înscrierea prealabilă aici.

LĂSAȚI UN MESAJ