DISTRIBUIȚI

Luna trecută, Muzeul Național de artă Timișoara a găzduit  workshopul ”Imagistică multispectrală aplicată în studiul patrimoniului
muzeal”  despre utilizarea tehnologiilor moderne în restaurarea operelor de artă. Evenimentul, desfășurat cu regulile sanitare pe timp de pandemie, a fost o premieră națională.

Workshopul a avut loc în perioada 21-23 octombrie. Au participat studenți, specialiști și cercetători în restaurarea patrimoniului cultural de de la universitățile și centrele de cercetare timișorene, alături de experți de la instituțiile de cultură din subordinea CJT. la Sala Barocă a Muzeului de Artă au participat, astfel, parteneri de la Muzeul Național al Banatului, Muzeul Satului Bănățean, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Politehnica, LERF, INCEMC, ICER, CR-CERC, CCATPM. Toate discuțiile despre metodele pentru analiza, diagnosticarea și restaurarea lucrărilro de artă a avut loc sub coordonarea lui Kate Seymour, șef al departamentului de Conservare de al SRAL Maastricht.

S-au prezentat beneficiile analizei multispectrale a operelor de artă ce necesită restaurare. Specialiștii din străinătate au prezentat cum utilizează ei tehnologia de ultimă generație în restaurarea operelor de artă. S-a lucrat practic pe tabloul ”Turnul Babel”, pictură cu autor necunoscut din secolul al XVII-lea, și Sfințirea drapelului gărzii civile din Timișoara în octombrie 1844, tabloul al lui Ludwig von Bersuder, plus un fragment de lemn policrom dintr-o biserică de lemn de tipul celor ridicate în Banat între secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Lucrările au fost ales eîn baza stadiului de conservare, dar i a diversității cromatice.

Toți oarticioanții la workshop au  vut ocazia de a prelua imagini, de a evdea cum sunt apoi rpelucrate computerizat și de a înțelege, astfel, detaliile procesului de diagnosticare și tratament al lucrărilro artistice. Au participat fizic 20 de restauratori, de mulți alții au urmărit workshopul pe Zoom sau pe pagina de Facebook a Muzeului de Artă. Au fost zeci de specialiști conectați, iar pe Facebook, postările auj strâns peste 14.000 de vizualizări. De altfel, se gândesc metode de colaborare pe termen lung în direcția restaurării, mai ales că anul 2023, când Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii, se apropie.

Premergător acestui workshop s-a organizat un webinar în acest sens, de către Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest Timisoara prin Centrul Regional de Cercetare și Expertiză în Restaurare și Conservare (CR-CERC).  Workshopul a fost organizat în colaborare cu Xpectral Tek, FORTH Hellas, SRAL Maastricht. Se dorește o colaborare pe termen lung cu Xpectral Tek Braga, Portugalia, SRAL Maastricht și FORTH Hellas, Grecia.

LĂSAȚI UN MESAJ