A devenit deja o tradiție ca de ziua marelui și eternului sculptor Constantin Brâncuși, la Timișoara să se organizeze o oră de celebrare a artei sale. Acest lucru se va întâmpla și astăzi, la bustul de lâgă Facultatea de Arte a Universității de Vest.

Evenimentul are loc între orele 14-15. Artistul Mihai Corneliu Donici aduce un moudl la scara exactă, în fața bustului. Expoziția durează, ca î fiecare an, o oră. ”De opt ani organizez evenimente neconvenționale la bustul Brâncuși din Timișoara. În acest an, în parteneriat cu Asociația Fiii Gorjului și Clubul Rotary, propun un modul  scara 1:1 care va fi amplasat în fața bustului, la 2 m de acesta, pentru o oră. În poziție verticală, modulul sugerează un soclu pentru bust. În poziție orizontală, el sugerează un loc de reculegere. Ansamblul de două module constituie o propunere de posibil monument care să onoreze personalitatea marelul sculptor român”, spune . M.C.Donici.

Evenimentul ajuge în acest a la ediția a VIII-a. În 2017, Donici a adus o coroană de forma motivului circular al marelui sculptor, iar un an mia târziu a făcut u proetst petru că nu se cumpăra ”Cumințenia pământului”. 2019 a fost anul unei triple expoziții, la galeria primăriei, Biblioteca Univesităţii Politehnica Timişoara şi la bustul lui Brâncuși, pentru ca în 2020, M.C. Donici să propună instalația ” Recreere : masa, poarta, coloana”, din module de bază. În 2021, timp de o oră, s-a deschis o expoziție de etnosculptură, iar un an mai târziu, a adus o etno-structură. În 2023, aul capitalei culturale, a venit rândul uui joc necovențional.

În același an, a fost și proiectul ”Înainte de Brâncuși”, la Galeria Triade, promovat și de  Institutul  Cultural Român din Budapesta. Înainte de mare expoziție deschisă în 30 septembrie, timp ce patru luni, M.C. Donici expus 20 de etnosculpturi în 20 de seri de joi,  etnosculpturi, outdoor, la monolitul metalic din fața Muzeului de Artă  Timișoara. ”Așteptându-l pe Brâncuși”, a avut și un recital de eprcuție susținut de SperieCiori. Desigur reamintim că la expoziția Brțâncuși au fost peste 130.000 de vizitatori în mai puțin de 4 luni.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ