Cu o săptămână înainte de Ziua Timișoarei, Casa de Cultură a Municipiului, condusă de Camelia Mingasson, a fost, în sfârșit, capabilă să anunțe un program pentru acest eveniment. La dorința useriștilor, concertele nu vor mai avea loc în centru, iar anterior comunicatului oficial dat presei, pe Facebook s-a comunicat eronat că va cânta și Emir Kusturica.

Vor cânta, pe scena din Parcul Rozelor, trupa Phoenix, Horia Brenciu și Kalush Orchastra, ucrainenii care au câștigat ediția din acest an a Eurovision. Ceic are au strâns voturi cu piesa „Stefania”, mai degrabă din motive de empatie europeană, vor sosi prima dată în țara noastră și vor cânta chiar în seara de 3 august. Cei de al Phoenix vor marca cei 60 de ani de existență ai trupei cu un concert extraordinar, alături de Filarmonica ”Banatul”, marți. Luni va fi seara în care timișoreniii îl vor putea asculta pe Horia Brenciu.

Alți invitați sunt Ovidiul Lipan Țăndărică&Fanfara. Rezident Ex și, bineînțeles, Ansamblul Timișul, pentru dans popular. Vor cânta și trupele locale JazzyBIT și Allover.  Camelia Mingasson, care nu este la prima gafă comunicațională, a ales să dea un program neoficial pe Facebook înainte de cel oficial, și, evident, un concert s-a anulat. ”Așa cum am anunțat anterior pe pagina noastră de Facebook, programul zilei de 3 August ar fi trebuit să se încheie cu un concert Kusturica & The No Smoking Orchestra, care a fost amânat, de comun acord cu artistul”, se arată într-un comunicat al Casei de Cultură.

De asemenea, sunt programate și expoziții artistice în mai multe locații din oraș, inclusiv pe podurile de pe peste Bega. Iată programul complet:

1 August

20:00        Parcul Rozelor         Concert JazzyBIT, cărora li se alătură mai tinerii Allover.                                                                  Încheiem seara cu un concert exploziv marca Horia Brenciu                                                             & HB Orchestra.

2 August

19:30         Parcul Rozelor         PHOENIX 60

O seară de sărbătoare, cu prieteni și membri Phoenix din ultimii 60 de ani, cu o „introducere” a trupei.

Invitat special: orchestra „Filarmonicii Banatul”

3 August

20:00        Parcul Rozelor         Ansamblul Timișul & Traian Jurchela, Pera Todorovici, Doriana                                                             Talpeș, Bela Todor, Renate Binkitsch

Ovidiu Lipan Țăndărică & Fanfara din 10 Prăjini & Balcano

                                                      Invitat special:

KALUSH ORCHESTRA, câștigătorul EUROVISION 2022

Aflați în turneu în Europa și în America, KALUSH ORCHESTRA cântă pentru prima dată în România.

 

PUNȚI PESTE ORAȘ

„Fundalul” pe care se vor desfășura aceste spectacole sunt câteva expoziții montate pe             poduri din oraș:

Podul Michelangelo                                    expoziție Claudia Tănăsescu

Podul Mihai Viteazul (Prințul Turcesc)     expoziție Alin Zelenco

Podul Badea Cârțan                                    expoziție Daliana Iacobescu

Podul Maria                                                  expoziție Costantin Duma

Podul Ștefan cel Mare                                expoziție Cătălin Anghel

 

POFTIM CULTURĂ!

Expoziție de fotografie, cuprinzând imagini reprezentative ale principalelor instituții culturale din Timișoara. Organizată în parteneriat cu Teatrul German de Stat, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, Muzeul Național de Artă Timișoara, Filarmonica „Banatul” și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara. Expoziția poate fi vizitată în Piața Libertății, în perioada 1 August – 15 Septembrie 2022.

 

TIMIȘOAREI, CU DRAGOSTE

Expoziție colectivă a membrilor Asociației Romul Ladea

1-31 August 2022, Galeria Rotonda

„A devenit tradiție ca artiștii membri ai acestei asociații, să vină cu lucrări omagiale, în onoarea orașului nostru – vechea și totodată moderna urbe de pe Bega.

Expoziția „Timișoarei, cu dragoste” cuprinde lucrări elaborate cu multă dăruire, executate în tehnici diferite: pictură, grafică, sculptură și modelaj”, declară Reghina Tîrnoveanu, grafician, membru al Asociației „Romul Ladea” și curator al expoziției.

Expozanți:

Balintoni Corina, Bel Ana Cecilia, Bratu Loredana, Chindriș Leila, Ghineț Florin, Ghineț Oana, Grigoroae Slavița, Guțiu Steluța, Hadiji Maria, Horga Mihaela, Lăzărescu Sanda, Leahu Michaela, Leucean Eva, Lucaci Păsărariu Grațian,  Martiniuc Iulia, Mihăilă Denisa, Molnar Geza, Paree Hahn Magdalena, Pietreanu Gabriela, Popovici Gabriela, Popovici Nicolae, Stanca Laura, Ștef Vărșăndan Lidia, Tăbuică Alexandra, Voicu Emilia, Zamșa George, Zarioiu Ali.

 

ORAȘUL PUSTIU – expoziție de fotografie Alin Zelenco, la Infocentru Turistic, Str. Alba Iulia nr.2, unde poate fi vizitată în perioada 1-30 August 2022.

 

LĂSAȚI UN MESAJ