DISTRIBUIȚI

Alianța dintre PNL și USR-PLUS pare să fie tot mai mult un circ pentru majoritatea românilor, decât o alianță reală pentru rezolvarea problemelor țării. Acest lucru este vizibil pe deplin și în Timiș, unde prefectul Zoltan Nemeth și președintele Consiliului Județean Timiș au găsit un subiect absolut pueril de ceartă și anume, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică!

Prefectul a simțit nevoia să explice că gestionarea crizei migranților nu ține de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pe care îl conduce. Anterior, Ain Nica solicitase o ședință CJSU, după uciderea unui migranțt afgan în plină stradă în Timișoara. ”Subiectul migranților aflați în locurile publice sau în locații clandestine (case părăsite), nu este de competența Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, fiind o chestiune ce ține de ordinea publică. Instituțiile implicate în CJSU pot face, eventual, o informare privind situația actuală a migrației. Fiind un subiect ce ține de ordinea publică, o eventuală discuție și consultare formală pe îmbunătățirea măsurilor de ordine publică în municipiul Timișoara și județul Timiș, poate avea loc în ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) al cărui președinte recent ales este președintele Consiliului Județean Timiș”, spune useristul Zoltan Nemeth.

Prefectul spune că acum ATOP este o structură funcțională. Într-adevăr, ATOP este constituit, dar componența sa propusă nu este validată. ”În calitate de prefect, una dintre primele măsuri luate a fost demararea procedurilor pentru constituirea noului ATOP, deoarece, de la alegerile locale din septembrie 2021, nu era actualizată componența ATOP. În acest moment ATOP este constituit și poate funcționa”, a mai spus Zoltan Nemeth.

Alin Nica nu a ratat ocazia să sublinieze greșeala prefectului. ”Referitor la declarația prefectului Zoltan Nemeth care a anunțat că ATOP Timiș (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) este constituit și funcțional, aduc la cunoștința publicului că prefectul se află în eroare: ATOP Timiș este constituit dar nu este validat, lucru care urmează să se întâmple în data de 28 aprilie 2021. Acesta a fost motivul pentru care am solicitat o ședință extraordinară a CJSU (Comitetului Județean pentru Situații de Urgență) pe tema migranților din Timișoara și din județ. Este ciudat faptul că prefectul nu cunoaște datele de mai sus deoarece ATOP Timiș s-a constituit chiar prin ordinul dânsului. Însă puține lucruri mă mai miră după ce primarul Timișoarei a anunțat astăzi în conferință de presă că așteaptă de la CJ Timiș un spațiu pentru cazarea migranților în condițiile în care spațiul era deja dat de o săptămână, protocolul fiind blocat la primărie”, spune Nica.

Liberalul spune că oricum ATOP are un rol consultativ. ”În ceea ce privește ordinea publică, aceasta este cea de-a doua atribuție esențială a prefectului, imediat după verificarea legalității actelor administrative. În consecință, pe tema ordinii publice și a migranților, în locul prefectului, eu n-aș aștepta după ATOP Timiș care are rol consultativ, ci aș intra în atribuții, prefectul fiind și angajat MAI, pe lângă reprezentantul Guvernului în teritoriu. ATOP nu este structură de decizie și nu are rol executiv. Prefectul este coordonatorul Comitetului Județean pentru Managementul Integrat al Frontierelor, organism constituit prin ordin de prefect și cu atribuții în zona migranților”, a mai adăugat președintele CJT.

 

LĂSAȚI UN MESAJ