Burnoutul, o afecțiune despre care se vorbește foarte mult în zilele noastre, este o stare
de epuizare fizică, mintală și emoțională, cauzată de stres excesiv și prelungit și de
perioade lungi de suprasolicitare la locul de muncă.
Burnoutul, o afecțiune despre care se vorbește foarte mult în zilele noastre, este o stare de epuizare fizică, mintală și emoțională, cauzată de stres excesiv și prelungit și de perioade lungi de suprasolicitare la locul de muncă.
Persoanele care lucrează în domenii solicitante, care își desfășoară activitatea sub presiunea timpului, cu un nivel ridicat de stres sunt mai expuse riscului de burnout. Din acest motiv, este important să apeleze la metode de combatere a stresului, să-și introducă în rutina zilnică activități relaxante, care să ajute pe termen lung la menținerea echilibrului fizic și psihic.
3 lucruri mai puțin știute despre burnout
În linii mari, cu toții știm că manifestările burnoutului includ stări de epuizare, lipsa motivației, dezamăgire, performanță redusă la locul de muncă, stări de iritare. Însă are și urmări pe care le conștientizăm mai greu, dar care au efecte devastatoare asupra vieții noastre.
Îți degradează relațiile cu apropiații – persoanele cu burnout vor avea tendința de a se izola de apropiați, de a comunica mai puțin sau chiar deloc perioade lungi sau vor manifesta ostilitate față de acestea, pentru că pur și simplu sunt la îndemână. În multe situații, acest comportament duce la degradarea relațiilor, pentru că oamenii din jur pot înțelege până la un punct un anumit comportament.
Risc ridicat pentru probleme de sănătate – este asociat cu un risc ridicat pentru o serie de probleme de sănătate, între care boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și depresie.
Insomnii – adesea, persoanele cu burnout vor suferi de insomnii, care vor accentua și mai tare simptomele principale ale afecțiunii.
Metode de combatere a epuizării psihice
Există mai multe metode prin care se pot combate stările de epuizare psihică, iar unele ne sunt la îndemână.
Masaj
Este o terapie excelentă pentru trup și suflet, care poate fi un sprijin de nădejde în cazuri de burnout. Masajul de relaxare poate stimula eliberarea endorfinelor și serotoninei, neurotransmițători asociați cu starea de bine și relaxare.
Fă sport
Exercițiile fizice ne pot ajuta în mai multe direcții, inclusiv la o stare psihică mai bună. Prin sport se eliberează endorfinele, hormonii fericirii, care te vor ajuta să depășești perioadele de stres ridicat și îți vor crește rezistența în fața burnoutului.
Organizează-ți programul
Este esențial să-ți faci un program zilnic echilibrat. Lucrează doar în timpul orelor de program la serviciu, prioritizează activitățile în funcție de importanța lor și lasă pe a doua zi ceea ce se poate. În afara serviciului, găsește-ți timp zilnic pentru relaxare și activități care îți fac plăcere.
Schimbă-ți jobul
În cazul în care locul de muncă este prea solicitant, ia în calcul să-l schimbi cu altul, chiar dacă ar putea fi vorba de bani mai puțini. Este mai important să-ți menții echilibrul și o stare bună decât să riști un burnout care în final poate duce și la pierderea jobului.
Cere ajutor
Potrivit Calm.com, în situații de burnout este extrem de important să ceri ajutor apropiaților – familie și prieteni – să le explici prin ceea ce treci și astfel să-ți creezi o rețea de sprijin care îți va oferi un confort mental și emoțional. Aceste persoane îți vor oferi multe sfaturi și unele dintre ele pot fi salvatoare.
Foto: Pexels