DISTRIBUIȚI

Timișoara este orașul din care a pornit Revoluția română, iar ceea ce s-a petrecut aici acum 32 deani încă mai este vizibil pe clădiri. Pentru ca urmele gloanțelor să nu fie șterse de diversele reabilitări, consilierii locali vor vota astăzi un proiect de HCL.

Astfel seva aproba un regulament pentru conservarea urmelor din Revoluția din decembrie 1989 în Timișoara. Proeictul este scris de useristul Răzvan Negrișanu, după ce revoluționarul Corneliu Vaida a atras atenția că urmele de gloanțe încep să dispară. ”Orașul nostru nu-și povestește istoria pe măsura așteptărilor locuitorilor lui sau a celor care ne vizitează. Dacă o parte a ei este vizibilă prin clădiri și situri, alte evenimente istorice precum Revoluția riscă să devină invizibile în procesul de reabilitare a patrimoniului sau prin modernizarea orașului. Revoluția din decembrie 1989 a început la Timișoara, este unică în fostul bloc sovietic prin caracterul ei multicultural, prin eroismul participanților și violența represiunii. Timișoara este kilometrul zero al libertății și democrației în România din perioada postbelică și din păcate acest fapt excepțional este prea puțin reprezentat în spațiul public”, spune Negrișanu.

Regulamentul instituție obligații atât pentru primărie, cât și pentru cei care locuiesc sau au activitate în clădirile de pe Traseul Revoluției, adică în locații precum Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Prefectura, Podul Decebal, Parcul Poporului, Cimitirul Eroilor. Proprietarii vor trebui să anunțșe dacă au pe clădiri urme de gloanțe, proiectile sau graffitti de la Revoluție, atunci când vor cere avizul pentru lucrări de conservare, de consolidare, de restaurare ori de reabilitare. Când vor cere autorizația de construcțievor trebui să arate aceste urme, cu fotografii depuse la primărie, și să prezinte soluția pentru aconserva aceste urme ale istoriei.

În maximum 90 de zile de la adoptarea proiectului, primăria va da drumul la o inițiativă ărin care și timișorenii vor putea trimtie fotografii cu urma de gloanțe sau graffitii. De asemenea, Direcția de Urbanism va emite un ghid de bune practici și va monta plăci comemorative pe Traseul Revoluției.

LĂSAȚI UN MESAJ