DISTRIBUIȚI

Din 15 mai, multe discipline sportive individuale vor avea dreptul să reia antrenamentele, fără competiții. Una dintre ele este și canotajul, iar lotul olimpic va reveni pregătire la Snagov. Între cei vizați se află și Marian Enache și Cristian Pîrghie, din Timiș.

Președintele Federației Române de Canotaj, elisabeta Lipă, a salutat decizia luată la nivel național. ”Nici nu vă imaginaţi cât de mult am aşteptat acest răspuns după toate apelurile pe care le-am făcut în toată această perioadă! Mă bucur enorm că Preşedintele României ne-a dat această posibilitate ca, de la 15 mai, să ne reorganizăm, bineînţeles, cu măsurile de siguranţă impuse de către autorităţi. Termenul de cantonament este în general sinonim cu stricteţea, pentru că nu poţi face sport de performanţă aşa oricum. Îi mulţumesc Preşedintelui Klaus Iohannis că a înţeles situaţia şi ne lasă să funcţionăm respectând măsurile de rigoare!”, spune Elisabeta Lipă.

Sportivii s-au pregătit de la finalul lunii martie acasă, fizic, cu antrenamente pe bicicletă sau ergometru, dar fără bărci. La nivel european, competițiile continentale au fost amânate pentru toamnă. ”Avem în faţa noastră trei Campionate Europene la diferite categorii, programate pentru toamna acestui an. Având în vedere că virusul pare să fie acum sub control în mai multe ţări din Europa sunt convinsă că acestea se vor desfăşura aşa cum sunt programate. Avem, aşadar, obiective mari şi în acest an, chiar dacă nu mai avem Olimpiadă. Din acest motiv este crucială reînceperea cantonamentului. Nu poţi să te antrenezi acasă la fel ca atunci când faci parte dintr-o echipă. Ai nevoie de un program strict, de coechipierii lângă tine şi un ţel pentru care să lupţi!”, a mai spus Lipă.

Sportivii vor fi fi testați și vor sta cantonați în baza de la Snagov. Pentru canotorii de la lotul olimpic, nu va fi ceva nou, deoarece oricum așa trăiau aproape tot anul. Dintre timișeni, Marian Enache e deja calificat la Tokyo, deoarece el și Ioan Prundeanu au obținut calificarea la dublu vâsle. Cristian Pîrghie trage în barca de 8+1 a României, care va încerca să obține biletele la competiția supremă la Regata de la Lucerna, amânată și ea din cauza pandemiei. Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc în vara anului viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ