DISTRIBUIȚI

Deputatul PNL Marilen Pirtea vrea ca obligativitatea certificatului StopCovid la locul de muncă să se introducă în timp cât mai scurt. Cel care este și rector al Universității de Vest nu se ferește să-l atace pe ”colegul” de coaliție, ministrul Sănătății Alexandru Rafila, pe care îl acuză că tergiversează măsură, din interese politicie social-democrate.

Pirtea spune că PSD nu vrea să se adopte aceste certificat. ”Sunt și politicieni care confundă gândirea critică și experiența complexă cu aplicarea cameleonică a unui dublu sau chiar triplu limbaj. Ministrul Rafila este înconjurat de o puternică facțiune din PSD care se opune introducerii Certificatului StopCovid pentru exercitarea activităților profesionale. Din această cauză, la scurt timp după ce a ajuns ministru, domnul Rafila a schimbat tonul, se exprimă tot mai nuanțat, aproape de limita renunțării la ideea de Certificat SopCovid. Este un motiv semnificativ pentru care premierul Nicolae Ciucă a luat decizia de a nu adopta HG pentru introducerea Certificatului StopCovid, arătând că dezbaterea și votul din Parlament va aduce o certă clarificare asupra susținerii deschise pentru adoptarea legislației Certificatului StopCovid”, spune Pirtea, într-un mesaj public.

Parlamentarul este de părere că acest certificat nu limitează libertatea de opțiune, ci, din contră, garantează libertatea cellorlalți la locul de muncă. ”PNL este categoric pentru introducerea Certificatului STopCovid, o măsură adoptată în mai multe state europene, cu grade diferite și maniere specifice de implementare. Libertatea personală, mai ales în privința deciziei vaccinării, garantată constituțional, nu poate să primeze și să impieteze asupra dreptului la muncă al celorlalți. Când condițiile de muncă implică multe obligații foarte specifice, contextualizând un set de obligații profesionale, între care se află și obligația de a proteja sănătatea celorlalți, atunci, pe lângă libertatea individuală de a apela sau nu la vaccinare, devine foarte importantă și obligația profesională de a asigura protecția colectivă a sănătății.Despre asta e vorba atunci când se dezbate introducerea Certificatului StopCovid în mediile profesionale”, mai punctează liberalul.

Pirtea spune că Rafila trebuie să discute doar științific pe acest subiect. ”În calitate de parlamentar ce aparține arcului guvernamental, prin grupul PNL de la Camera Deputaților, îi solicit domnului ministru Rafila să se exprime categoric în favoarea depolitizării complete a deciziei asupra motivării pentru introducerea Certificatului StopCovid, lăsând Institutului de Sănătate Publică și Comisiei de Epidemiologie din Ministerul Sănătății rolul de a se exprima public, pe bază de argumente științifice. Așteptăm din partea Ministrului Sănătății să prezinte în Parlament, comisiilor de specialitate și plenului legislativului, setul de argumente și concluzii științifice pe care ISP și Comisia de Epidemiologie din MS le pot formula în legătură cu adoptarea Certificatului StopCovid. Acest demers este absolut necesar pentru a elimina pericolul abordării politice a unei situații legate de sănătatea publică, care nu ar aduce decât paralizarea dezbaterii, odată cu radicalizarea opiniilor parlamentare în legătură cu un subiect prin excelentă științific și medical”, a mai punctat deputatul.

De asemenea, liberalul mai atrage atenția și că număruld e cazuri crește alarmant și autoritățile nu se grăbesc să ia măsuri. ”Până când reușim să adoptăm în Parlament legislația Certificatului StopCovid, iată că asistăm la prologul valului 5, cu aproape 4000 de infectări în ultimele 24 de ore, a doua zi consecutivă în care se dublează numărul de infectări cauzate de Covid-19”, a mai punctat deputatul.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ