Nicolae Robu e decis ca și Timișoara să aibă un festival muzical de anvergură celebrului Untold de la Cluj, făcut chiar cu cei care organizează originalul. Un prim pas în acest sens este un protocol de colaborare între autorită și organizatorii festivalului de muzică din Ardeal, iar proiectul de hotărâre de consiliu local a provocat ample discuții, deja tipice, între edil și consilierul local independent Adrian Orza.
Pe scurt, cei de al Untold nu au precizat deocamdată ce festival ar urma să facă la Timișoara, în sensul genului de muzică, dar ar veni cu donația proiectului pentru o scenă ce ulterior, va putea fi utilizată și la alte mari evenimente. Primul festival ar urma să aibă loc în 2022. ”Noi suntem de mult timp în legătură cu cei din grupul Untold, acei tineri clujeni care organizează mai multe festivaluri, inclusiv Neversea. De mult am fost în discuții cu ei să conceapă un asemenea festival și pentru Timișoara. Acest angajament trebuie făcut mult timp înainte. Ei au vrut să aibă cel puțin un cârlig, nu să facem un angajament în detaliu, cu sume. Dar vor să aibă dincolo de vorbele dintre noi, un document oficial, cum că ne angajăm să facem acest parteneriat. Noi nu vrem să facem o replică a Untod-ului. Noi mergem pe alt tipic, nu vrem să facem același lucru. Este o reușită Untold-ul pentru Cluj, foarte bine, le urăm succes în continuare. pentru ceea ce au considerat că li se potrivește lor. Noi dorim altceva, numai că acest grup s-a dovedit a fi un foarte bun organizator. Tot ce au făcut s-a dovedit a fi de mare succes”, a spus Robu.
De altfel, e de remarcat că și în programul politic al colegului lui Robu, Alin Nica, pentru candidatura de funcția de președintele al Consiliului Județean Timiș, se regăsește ideea de a organiza la Timișoara un festival de anvergura clujenelor Untold și Electric Castle. Adrian Orza a combătut ideea, cu mai multe argumente. A spus că din orgoliu de timișorean, crede că nu ar trebui să lăsăm niște clujeni să organizeze așa un eveniment. De asemenea, orza a spus că era mai normal un concurs de soluții, dar și că era normal ca organizatorii să spună cam pe ce gen de muzică ar vrea să facă evenimentul. ”Avem și noi idei, dar ne punem pe covorul roșu să vină și să facă doar ca să…Vii și pui un concept pe masă instituției deliberative și după aceea vii și pretinzi să semnezi un protocol de colaborare. Dar vii cu ceva! Nu Doar cu brandul! Dați-mi voie să am orgoliu de timișorean”, a precizat Orza. Fostul viceprimar e la una dintre ultimele sale ședințe, întrucât nu mai candidează pentru alt mandat de consilier local.
Robu a explicat că organizatorii nu se pot pune pe treabă pentru a stabili conceptul fără un angajament care să asigure o locație pentru așa ceva, deoarece în timișoara în prezent nu există infrastructură pentru un mare festival de muzică. ”Ca să se poate face un angajament ferm de organizare a unui festival, noi trebuie să acceptăm că vom face amenajările pentru locație. Va trebui să avem locuri pentru scenă, alei, grupuri sanitare, locuri de parcare, care vor fi o soluție nu numai pentru festivalul pe care îl vom face peste doi ani sau cât vom putea de repede. Sigur că noi suntem pe primul loc la multe capitole, dar nu putem pretinde că suntem buricul universului, că suntem pe locul unu la orice! La infrastructura pentru spectacole vom fi în curând pe locul unu, când vom avea cea mai mare sală polivalentă din țară, cu 16.000 de locuri, stadionul de 15.500 de locuri, cât și licitația pentru stadionul mare”, a mai spus Robu.
Proiectul a adunat după lungi deliberări voturile necesare, astfel că Timișoara e partener cu Untold SRL. Rămâne de văzut dacă se va face o scenă mare, unde, când va fi primul festival și cum se va numi.
foto: romania-insider.com