Astăzi s-a schimbat, simbolic, ultima țeavă de apă caldă din lista străzilor incluse în proiectul de retehnologizare început de pe vremea lui Robu, practic, al doilea din ultimii ani făcut în oraș. O mare parte din conducte au rămas însă neschimbate, dar, ca de obicei, autoritățile comunică doar propagandistic.

Astăzi s-a pus ultima conductă, pe strada Golescu din cartierul Tipografilor. Ultima din acest proiect cu fonduri europene, prin care s-au schimbat 29 de km de țevi și s-au modernizat 25 de puncte termice. Din cei 29 de km, 20 au fost de rețea secundară, și 9 de primară. Desigur, încă mai vedeți gropile, căci trebuie să se mai lucreze la testarea unor conducte, refacere zonelor de intervenție, dar și a trotuarelor, carosabilului și a spațiilor verzi. 14 puncte termice au fost recepționate, urmează celelalte 11. S-a lucrat în zona centrală, Bucovina, Torontalului, Aradului, P-ța Romanilor – P-ța Aurel Vlaicu – Baba Dochia, Telegrafului – Dorobanților, Steaua, Calea Șagului, Mureș – Musicescu, Traian Vuia – Mureș – Miloia, Odobescu, P-ța Crucii – P-ța Bălcescu.

Proiectul trebuie terminat până la finalul anului, și iată, primăria, căci conductele sunt ale orașului, e în grafic. Fritz s elaudă ca și cum el ar fi început proiectul. ”După 40-50 de ani în care sistemul de termoficare a fost privat de investiții serioase, în ultimii 2 ani am reușit să schimbăm peste 29 de kilometri de conducte și vom continua să investim în sistem. Doar prin investiții serioase putem să oprim hemoragia de avarii la rețele și pierderile majore de apă fierbinte pe care le plătim din buzunarul fiecărui timișorean. Cred că sistemul centralizat de termoficare în Timișoara are viitor și de aceea facem investiții masive în rețea și capacitate de producție”, a declarat edilul.

S-au mai făcut lucrări  de înlocuire a vanelor și racordurilor de pe traseul magistralelor de termoficare, realizarea unui sistem de monitorizare a stării izolației conductelor, construirea de cămine pe rețele secundare, astfel încât, în caz de avarii, să nu fie afectate toate blocurile alimentate la același punct termic. Acestea au făcut aprte tot din proiectul de retehnologizare.

Din iunie, planul lui Fritz e de a trece distribuția pe altă firmă. Rămâne de văzut cum și dacă se va face. Desigur, din păcate, zonele neincluse în proiectul mai vechi de retehnologizare, de pe vremea lui Ciuhandu, și acesta, sunt în continuare cu mari probleme. Va fi nevoie de alte proiecte, similar cu acesta, realizat pe Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ