DISTRIBUIȚI

Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara ridică o problemă ce ține de Ministerul Dezvoltării, într-o perioadă în care toată lumea s-ar aștepta la scrisori deschise către Ministerul Energiei. Entittatea vorbește despre ambiguitatea elgislația referitoare la cenzorii din cadrul asociațiilor de locatari.

Problema e ridicată de cei din Liga FALT. ”Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara (FALT), organizație neguvernamentală care reprezintă interesele a peste 3547 de asociații de locatari/ proprietari din Timișoara, membră a Ligii HABITAT România, atrage atenția parlamentarilor și reprezentantul Ministerului Dezvoltării că se necesită intervenția lor urgentă pentru a stopa creșterea cheltuielilor inutile ale cetățenilor care locuiesc la bloc, în general majoritatea celor cu venituri reduse.
La momentul adoptării Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, reprezentantul FALT și Liga HABITAT a făcut o serie de propuneri de îmbunătățire a legii, care dacă erau analizate mai atent și se acceptau, cetățenii nu erau obligați să suporte acum costuri în plus. Ne referim aici doar la un singur articol din lege, articol care aparent s-ar crede că nu poate produce efecte așa de grav la modul în care a fost redactat și votat. În lege la art. 46 alin. 1 și alin. 2 se prevede următoarele „(1) La adunarea proprietarilor în vederea constituirii asociației de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenți un comitet executiv format din președintele asociației de proprietari şi un număr par de membri, precum și un cenzor sau o comisie de cenzori şi vor hotărî numărul membrilor acestora și durata mandatelor lor. Alegerea acestora se face cu jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți. Durata mandatelor nu poate fi mai mare de 4 ani şi pot fi reînnoite. (2) Dacă dintre membrii asociației de proprietari nu se poate alege un cenzor, atunci adunarea generală a proprietarilor mandatează comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociației de proprietari, persoană fizică cu studii superioare în domeniul economic sau juridic ori persoană juridică cu domeniul de activitate contabilitate, audit financiar sau consultanta în domeniul fiscal, pe bază de contract individual de muncă sau, după caz, contract de prestări de servicii”. Acest articol, în interpretarea unui judecător, într-un dosar care avea ca obiect modificare acte constitutive, duce la respingerea cererii de modificare a actelor constitutive întru-cât asociația a ales un cenzor cu studii superioare economice cu care a încheiat un contract de mandat cu titlu gratuit. Cenzorul ales nu avea calitatea de proprietar în imobil, iar din rândul proprietarilor niciunul nu îndeplinea condițiile prevăzute de lege”, se arată în comunicatul celr de la FALT.

Articolul de lege ar aduce complicații inutile asociațiilor. ”Așa cum este formulat articolul în lege și în interpretarea judecătorului, acesta cere imperativ contract de muncă sau contract de prestări servicii pentru cenzorul ales de asociație. În concluzie, asociația nu poate beneficia de serviciile unui cenzor extern, cu calificarea profesională în domeniu științelor economice care să facă un serviciu gratuit pentru proprietari. Rezultă foarte clar cum un articol de lege prost aprobat și interpretat de un judecător face ca cetățenii să suporte costuri în plus.Situația este și mai complicată în lege, pentru că la art. 60 alin. 1, legea prevede „în cazul în care cenzorul/ membrii comisiei de cenzori sunt persoane fizice, acestea trebuie să aibă cel puțin studii medii în domeniul economic sau studii în domeniul juridic”. Cerința 2 imperativă de minim studii medii în domeniul economic sau studii în domeniul juridic face aproape imposibilă alegerea unui cenzor din cadrul asociație și implicit obligă asociația să încheie un contract de muncă, care presupune costuri foarte mari, sau un contract de prestări servicii, care la fel ridică costurile pentru proprietari. Nu înțelege de ce un proprietari cu studii superioare în alt domeniu decât economic sau juridic nu poate fi ales cenzor la asociația de proprietari”, transmite FALT.

De aici, apar complicații care ar putea fi evitate. ”Din această cauză în ultima perioadă foarte multe dintre asociații s-au trezit cu mai multe probleme atunci când au încercat să depună la instanță dosare care aveau ca obiect modificare acte constitutive (schimbare președinte, schimbarea membru în comitet, schimbarea membru în comisia de cenzori, înregistrare comitet sau comisie de cenzori). În aceste cauze se constată că dacă o asociație depune un dosare doar pentru că s-a schimbat președintele sau membrii din comitet, dosarul este respins pentru că judecătorul cere ca asociația să prezinte documentele și pentru cenzor care trebuie să respecte prevederile din lege, care sunt interpretabile. Consecințele sunt mult mai grave decât par, în special pentru asociațiile care au cont bancar prin care fac încasări și plăți deoarece sunt bănci care le-au blocat contul, fie pentru că asociațiile nu și-au actualizat informațiile privind președintele, fie președintele a decedat sau a plecat din bloc, iar până la alegerea unui alt președinte și validarea acestuia de către instanță procedură care poate dura și trei luni de zile, fiind vorba de modificare acte constitutive asociația este în imposibilitate de a face plăți și încasări. Asociația nu poate beneficia nici de banii care deja îi are în cont făcând imposibilă funcționarea asociațiilor”, se arată în același comunicat.

Se arată cu degetul că tocmai reprezentantul Ministerului Dezvoltării nu e de acord cu modificările. ”Am dat doar un exemplu acela cu cenzorul, dar sunt zeci de articole care pun cetățenii să scoată bani din buzunar, din casă, pentru că legea este birocratică și deși de doi ani se încearcă modificarea legii, până în prezent nu s-a rezolvat absolut mai nimic. Chiar dacă parlamentarii sunt de acord cu unele îmbunătățiri absolut necesare, reprezentantul Ministerului Dezvoltării care se opune categoric cu argumente neîntemeiate care au ca scop să determine parlamentarii să nu facă modificările necesare. Solicităm și pe această cale parlamentarilor să reprezinte cu adevărat cetățenii și să analizeze legea conform propriilor lor conștiințe și nu cum vrea reprezentantul Ministerului Dezvoltării”, se mai arată în comunicat.

1 COMENTARIU

  1. Interesant este ca, la o asociație de proprietari (în localitatea de origine a lui Grindeanu!!!!) cenzor a fost numit (nu ales iar adunarea generală se ține la…4-5 ani!) un fost preot (dat afară din preoție din cauza consumului excesiv de alcool) pe motiv că nu are niciun venit… Oricum nici nu am văzut o semnătură a cenzorilor pe listele de plăți afișate. Ciudat este că nici președintele nu semnează, administratora deține și stampila și toate actele sunt la dânsa acasă deși se plătește lunar chirie pentru sediu….Câte încălcări de lege sunt aici și cine trebuie să verifice?

LĂSAȚI UN MESAJ