DISTRIBUIȚI

Universitatea Politehnica va beneficia de fonduri europene pentru laboratoare de microelectrică, domeniu considerat de mare viitor în aria tehnologiei. De azi, la instituția de învățământ superior are loc și un eveniment dedicat acestui domeniu.

UPT face aprte dintr-un proiect  pentru a dezvolta microelectronica în România, respectiv pentru cercetarea și producția de cipuri/semiconductori. Universitatea e parteneră alături de alte 24, dar și de alte IMM-uri și Continental, Bosch și NXP, companiile care sunt principalii piloni. În octombrie, s-a semnat un contract de finanțare, iar UPT e implicată direct în proiectul inițiat de NXP Semiconductors Romania și de companiile grupului Continental. La UPT se vor înființa 16 laboratoare de cercetare în domeniul microelectricii, cu 29 de milioane de euro.

Este cea mai mare finanațre din istoria UPT. „Proiectele sunt de anvergură europeană și mă bucur că Universitatea Politehnica Timișoara se află în prima linie în ceea ce privește implementarea acestora. Pe de altă parte, faptul că suntem parteneri în două din cele trei proiecte finanțate reprezintă o recunoaștere, pe de o parte, a expertizei pe care o putem aduce, dar și a excelentei relații de colaborare pe care am dezvoltat-o cu companiile”, a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Universitatea a găsit deja spațiile, și acum urmează să vină aparatura. Chiar dacă la bază vor fi laboratoare de cercetare, ele vor avea și echipamente ce vor permite să se facă și diverse activități online cu studenții. Aria proeictelor atinsă va fi  de la arhitecturi de procesoare (inclusiv pentru inteligența artificială) și design, până la încapsulare, testare și integrarea în aplicații. Cel puțin 60 de cercetători ai UPT vor fi implicați, cu un nucleu deha format din 2022, la Fundația „MycroElectronics Systems Hub Romania”, acronim MESHTM Romania.

Vor fi cercetători implicați din aproape toate facultățile. „Așteptările sunt ca prin eforturile conjugate ale specialiștilor din UPT și din companii să fie creat un ecosistem național de microelectronică funcțional, iar în regiunea de vest să se dezvolte un pol de excelență capabil să creeze masa necesară de specialiști și să atragă investitori”, spune Aurel Gontean, cadru didactic al UPT și președinte al Consiliului Director al Fundației MESHTM.

Astăzi și mâine, UPT găzduiește, la Centrul de Conferințe, International Symposium on Electronics and Telecommunications (ISETC’24). Organizatori sunt Academia Română, UPT, Continental și NXP. De altfel, Academia Română își dorește să creeze un ecosistem național de microelectrică, în următoarele direcții: proiectare de circuite analogice si digitale, tehnologii avansate de încapsulare, servicii suport fabricare de plăci de siliciu în noduri tehnologice de vârf.

În ațră s-a propsu să apară între patru și șase huburi de inovre digitală, în locuri unde există deja activități industriale, universitare și de cercetare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ