Vineri, la Cinema Timiș se poate vedea filmul ”Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” (Do Not Expect Too Much from the End of the World). Este cel mai nou film al regizorului Radu Jude și propunerea României pentru Premiile Oscar 2024, categoria “Cel mai bun lungmetraj internațional”.

Personajul central din film, Angela, jucată de Ilinca Manolache, este o asistentă de producție ce străbate Bucureștiul pentru a un asting de reclamă despre protecțai muncii, realizată de o multinațională. Practic, avem o versiune modernă a poveștii lui Alice în Țara Minunilor, căci ea se întâlnește pe drum cu oameni de afaceri, hărțuitori, victime ale accidentelor de muncă, un partener de sex, Bobiță, chiar propriul său avatar digital, dar și o Angelă din filmul lui Lucian Bratu, „Angela merge mai departe”, jucată de Dorin Lazăr. De asemenea, apare și Nina Hoss, strănepoata lui Goethe. Ca genuri, filmul se poate încara la diverse genuri: road-movie, comedie, film de montaj, film documentar. Cuprinde narațiuni despre exploatare, despre oboseală, despre moarte, despre imagini, diferite tipurid e umor și strategii estetice. Pe lângă celebra actriță germană Nina Hoss, în rolurile principale îi regăsim pe Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrșan, Dorina Lazăr și László Miske.

De asemenea, au mai jucat în film:  Katia Pascariu, Șerban Pavlu, Nicodim Ungureanu, Ioana Iacob, Claudia Ieremia, Zita Moldovan, Rodica Negrea, Sofia Nicolaescu și regretata Adina Cristescu, care ne-a părăsit recent. Uwe Boll are, de asemenea, o apariței specială. ”Cineva a comparat filmul cu o șaorma cu de toate. Intenția era ușor ironică, dar are dreptate și pentru că filmul conține multe lucruri, multe genuri, o mulțime de povești, de anecdote, de citate – toate scufundate în sosul comediei. Umane.  Narațiunea e bazată pe niște întâmplări adevărate la care am participat sau am fost martor, povești mici, individuale, ale unor oameni prinși în relații personale, profesionale, de muncă, în care se întâlnesc foarte multe linii de tensiune din interiorul felului în care funcționează societatea noastră. În plus, este și un omagiu adus unui frumos film din anii ’80, Angela merge mai departe, al lui Lucian Bratu, iar marii actori din acel film – Dorina Lazăr și László Miske apar și în filmul nostru. Sper ca spectatorii să îl descopere cu delicii”, spune regizorul.

Filmul a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, unde a fost premiat cu Leopardul de argint – Premiul Special al Juriului, Mențiune din partea Juriului Ecumenic și Premiul I din partea Juriului Tinerilor. De asemenea, face parte din programul altor festivlauri de film importante din lume: New York, Chicago, Toronto, BFI London, Pusan, Viennale.

Filmul începe vineri seara, 27 octombrie, ora 19.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ