La Faber, de astăzi, se poate vizita expoziția ”Semnalizatoare – Designul nu este un panou de bord”, despre caracterul industrial al Timișoarei. În spatele inițiativei se află Universitatea Politehnica din Timișoara.

12 designeri din țară și străinătate au contribuit la realizarea a 1 instalații artistice despre potențialul industrial din oraș. Patru dintre opere sunt rezultatul colaborării inedite dintre cercetători ai Universității Politehnica Timișoara și designeri străini. emele abordate sunt diverse și deopotrivă actuale: fluxurile de deșeuri din România și globale, forțele invizibile din construcții, relația om-mașină și erori în procese de fabricație. Expoziția face parte din seria amplă Bright Cityscape, încadrată la rându-i în programul capitalei culturale. Totul este bazat pe o cercetare realizată de profesorul și sociologul Norbert Petrovici de la Universitatea Babeș-Bolyai Rezultatele au arătat că Timișora rămâne al doilea oraș ndustrial al țării. Peste jumătate din cifra de afaceri rulată în zona metropolitană e din acest sector.

Expoziția creează punți între știință și artă. ”Tot procesul din spatele realizării expoziției – colaborarea între cercetătorii universității noastre și designeri de peste tot din Europa, pentru ca știința să ajungă mai aproape de marele public –  ne îndeamnă să creăm punți cu alte discipline, pentru că inovația se produce tocmai în aceste întâlniri atipice. În același timp, dorim să subliniem contribuția semnificativă a profesorilor cercetători de la UPT care au fost implicați în acest proiect și au contribuit la crearea acestei expoziții valoroase pentru Timișoara, și anume  Versavia Ancușa,  Cristina Stângaciu, Raul Ionel și  Ioan Both”, spune rectorul florin Drăgan.

Curatoare este designerul și profesoara de design la Design Academy Eindhoven, Martina Muzi. ”Recunoscând natura în continuă evoluție a designului, Programul Bright Cityscapes explorează relația complexă a designului cu provocările contemporane și progresele tehnologice, focalizându-se asupra contextului specific al Timișoarei. Expoziția facilitează conexiuni între diferite abordări, locuri și oameni, având ca scop să elimine barierele și să genereze o pro-fundă apreciere a interconectivității dintre Timișoara și design. Designerii prezenți în expoziție au fost invitați datorită abordărilor lor diferite față de design. Multimedia, narațiunile, materialele, tehnologiile și estetica folosite în lucrările lor nu numai că extind discursul de design al orașului, dar prezintă și o perspectivă caleidoscopică asupra disciplinei de design contemporan”, spune Martina Muzi.

Epicentrul Brith Cityscapes e Centrul cultural Faber. ”„Bright Cityscapes este un proiect care a reușit să aducă împreună competențe și experiențe din mai multe categorii profesionale, din diferite geografii: sociologi de la Universitatea Babeș-Bolyai, cercetători de la Universitatea Politehnica Timișoara și designeri din mai multe țări din Europa. Sperăm ca impactul pe care îl va genera acest tip de colaborare să devină un exemplu de bune practici pentru noi, pe viitor, și pentru alte organizații din România. Concret, pentru Timișoara, ne dorim să aducem în fața publicului și a decidenților din sectorul public și privat importanța industriilor creative și a abordării multidisciplinare pentru dezvoltarea economică a orașului”, spune arhitecta Oana Simionescu, directoarea Faber.

După vernisajul expoziției, pe 8 și 9 septembrie, va avea loc Conferința „Orașul, Tehnologia și Designul. Expoziția ”Semnalizatoare” poate fi vizitată gratuit în perioada 8 septembrie – 11 noiembrie, în incinta Faber, între orele 10.00 – 20.00, de luni până sâmbătă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ