În actualul context, pare absolut incredibilă liniştea aşternută asupra problemelor manageriale de la aeroport. Ca şi în 2012, Iulian Daniel Idolu, director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SN Aeroportul Internaţional Timişoara – Traian Vuia SA, are în cap o singură idee: restructurarea de personal. Asta deşi, după cum veţi vedea, problemele actuale ale aeroportului pleacă de la cu totul şi cu totul alţi factori. Arătăm, încă de la început, faptul că am solicitat un punct de vedere oficial şi autorizat din partea administraţiei aeroportului pe tema tratată în rândurile ce urmează, acesta nesosind însă până la ora închiderii ediţiei tipărite.
Absolut niciun…
…parlamentar de Timiş nu a luat atitudine, cel puţin până la acest moment, cu privire la situaţia de la aeroport. Prin art. 1 al Deciziei nr. 6 din 6 aprilie 2015, Organigrama şi Statul de funcţii au fost reduse de la 251 la 243 de posturi, din care 22 de posturi de conducere. A fost, de asemenea, desfiinţat Serviciul de Securitate Aeroportuară, atribuţiile acestuia urmând a fi preluate de o companie privată.
Claudia Boghicevici,…
…deputat PNL de Arad, a solicitat însă intervenţia
ministrului Transporturilor, Ioan Rus, în situaţia sensibilă de la aeroport. Potrivit sursei menţionate, compania privată „nu are nici personalul calificat necesar şi nici nu respectă standardul de securitate aeronautică, aşa cum a constatat o inspecţie din cadrul Autorităţii Aeronautice Civile din România (AACR), Direcţia Securitate Aeronautică în lunile noiembrie şi decembrie 2014”.
Mai mult,…
…după cum se arată în întrebarea formulată de Claudia Boghicevici, „în data de 6.04.2015, echipa de inspecţie a AACR a constatat că nu au fost respectate prevederile raportului anterior emis” şi, în plus, a “reuşit să penetreze 2 puncte de control acces din cele 3 existente deservite de către societatea SC Triple Security”.
Situaţia este deosebit de gravă,…
…spune deputatul Boghicevici, „atât din punct de vedere al îndeplinirii standardelor de siguranţă pe un aeroport internaţional, cât şi din punct de vedere social având în vedere că angajaţii din Serviciul de securitate aeroportuară vor fi preluaţi de compania privată fără a li se respecta drepturile legale”.
Concret,…
…deputatul i-a cerut ministrului Ioan Rus să spună dacă a fost sau nu informat de către AACR cu privire la situaţia asigurării controlului de securitate, care a fost mandatul reprezentanţilor Ministerului Transporturilor în şedinţa Consiliului de Administraţie în care s-a decis modificarea organigramei, dar şi ce măsuri va dispune pentru asigurarea îndeplinirii normelor legale în ceea ce priveşte respectarea standardelor de securitate şi a drepturilor angajaţilor.
În paralel,…
…în interesul angajaţilor aeroportului (sau, mai bine zis, foştilor angajaţi ai aeroportului), deputatul Boghicevici a transmis, la 22 aprilie 2015, o întrebare pe adresa ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, în care arăta:
„Angajaţii din Serviciul de Securitate Aeroportuară au fost convocaţi de compania privată pentru a li se prezenta condiţiile de angajare, în timp ce din partea Aeroportului au primit o informare de preaviz (…) Aeroportul Internaţional Timişoara are deja un istoric în ceea ce priveşte concedierea abuzivă a angajaţilor, pierzând deja procese în instanţă şi fiind obligat la reangajarea acestora”.
De la ministrul Muncii…
…deputatul Boghicevici vrea să afle în ce măsură a fost respectat Codul Muncii, dacă au existat controale ale ITM la aeroport în ultimii trei ani şi care au fost concluziile acestora, dar şi „cum este posibil ca o companie de stat să transfere angajaţii către o societate privată”.
Triple Security SRL Timişoara,…
…societatea pe contractul căreia au fost penetrate două dintre cele trei punct de control acces de la aeroport, a fost înfiinţată în 2006, sub numele Eurohelicopter Services SRL, având ca asociat unic pe IMP Romania Industrial CO SA Timişoara. În 11 martie 2008, părţile sociale au fost cesionate către Euroholding SRL (99,982%) şi Monlandys SRL (0,018%), ambele din Timişoara. La data de 8 ianuarie 2010, părţile sociale sunt intregal cesionate către Claudiu Goro, care devine şi administrator al societăţii. În 20 martie 2010, denumirea societăţii este schimbată în Triple Security SRL, fiind modificat şi obiectul de activitate al societăţii (în activităţi de protecţie şi gardă, activităţi de servicii privind sistemele de securizare, activităţi de investigaţii). Potrivit celor mai recente date disponibile, Triple Security SRL este deţinută astăzi de Laurian Daniel Deac – 90% (implicat, de-a lungul timplui, inclusiv în politică în calitatea de consilier judeţean PDL, de numele său legându-se activitatea mai multor firme, inclusiv a Zen Guard) şi Lucian Uţă – 10% (de asemenea cu conexiuni în mediul politic, zona fostului PDL), fost director de deconcentrată.
De numele celor doi se leagă, în prezent, mai multe firme: AV SEC Trainig SRL (Deac – 30%, Uţă – 70%/administrator), Sensors Motive Expert SRL (Deac – 40%, Spineanu Dan Sorin – 40%/administrator, Uţă – 20%), Zen Solution SRL (Deac – asociat unic şi administrator), Euroandina Impex SRL (în lichidare, Tesler Zoltan – 50%, Deac – 50%, Ilie Maria –
administrator).
Potrivit gazetadecluj.ro,…
…în trecut, Aeroportul Internaţional Timişoara ar fi achiziţionat un microbuz de 12 locuri, în valoare de 157.080 lei, de la RMB Casa Auto Timişoara, societate din sfera de influenţa a lui Ioan Rus, actualul ministru al Transporturilor.
Vom reveni.
Cătălin DOCEA