Sancţiunea va fi contestată

Castelul Huniade din Timişoara se află în şantier încă din 2006. Locul ce adăposteşte Muzeul Naţional al Banatului şi patrimoniul cultural au ajuns într-o situaţie critică. Conducerea muzeului a primit o amendă de 10.000 de lei după un control din partea reprezentanţilor Direcţiei de Cultură Timiş. Vă reamintim că protecţia patrimoniului cultural face parte din domeniul securităţii naţionale – asta după decizia CSAT. În urma controlului s-a descoperit faptul că o parte dintre obiectele de patrimoniu au fost ţinute în condiţii neadecvate, fiind deteriorate şi pline de ciuperci, precum şi faptul că spaţiile de depozitare sunt insuficiente. În urma ploilor din luna trecută, pe Facebook au fost publicate mai multe fotografii ce arată cum apa curge în clădire.

Sorin Predescu, directorul Direcţiei de Cultură Timiş, a declarat că „şantierul durează de zece ani, nu s-a adus nicio îmbunătăţire clădirii şi nici măcar nu s-au asigurat condiţiile de conservare a acesteia. Plouă în clădire, infiltraţiile sunt de sus până la parter. Lucrările sunt întrerupte, iar reproşul pe care îl fac conducerii muzeului este că nu ne-au anunţat când s-au întrerupt lucrările, conform prevederilor legale. E vorba de una din cele mai importante clădiri din partea de vest a ţării. Distrugerile sunt mari şi e greu de înţeles cum s-a ajuns în această situaţie”. Conform acestuia, conducerea Muzeului ar fi putut evita situaţia gravă dacă ar fi informat Direcţia de Cultură Timiş, putând fi dat un aviz pentru intervenţii de urgenţă.

O altă problemă găsită a fost faptul că 70 la sută dintre bunurile arheologice nu au fost inventariate.

Firma Constructim a stopat lucrările pe motivul expirării autorizaţiei de construcţie, judecându-se cu cei de la Muzeul Banatului pe o factură neplătită, în valoare de peste 200.000 de lei. Directorul Claudiu Ilaş a explicat că firma nu a depus toate documentele necesare.

„Cele mai multe spații erau insalubre, doar două având toate condițiile impuse de lege. Nu există fișe analitice de evidență pentru majoritatea bunurilor sau există fișe foarte vechi, ce nu au atașate poze ori descrieri amănunțite a obiectelor, lucruri ce duc, în caz de furt – de exemplu – la incapacitatea de identificare a bunurilor”, a declarat Victor Bunoiu, consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

„Problemele legate de depozite s-au agravat în momentul în care s-a început consolidarea și am fost nevoiți să mutăm totul. De doi ani, de când sunt director, am cerut Consiliului Județean Timiș să ne acorde spații. Au spus că, până nu începe renovarea, să ne descurcăm cum putem, ceea ce am și făcut. În septembrie 2014 nu exista niciun conservator la muzeu, am angajat doi. Nu au acreditare pentru că sunt debutanți, sunt tineri, i-am trimis la acreditare. Unul dintre ei, angajat în 2015, o finalizează în septembrie, celălalt, pe științele naturii, o finalizează anul viitor. În castel nu va mai ploua pentru că am luat măsuri. E un detaliu de execuție oferit de proiectant și avizat de Direcție. Împreună cu oamenii muzeului, am asigurat să nu mai plouă, am pus jgheaburi cu 3.500 de lei. Nu am acţionat înainte pentru că nu ai voie să intri într-un șantier de categoria A fără avizul Direcției. Soluția rămâne ca firma constructoare să repare ceea ce s-a distrus, în urma unei expertize pe care o vom face. Situația asta o știu de mult cei de la Direcție, noi suntem în construcție de 10 ani. Se știe foarte clar, pentru că domnul Bunoiu venea zilnic la muzeu. Acum, mai nou, doresc să ia aceste măsuri. Este foarte interesant. Avem un proiect pentru un laborator de restaurare cu depozite și vom accesa fonduri europene. Bani au fost tot timpul, s-au prelungit lucrările, constructorul spune că din cauza complexității acestora și a expirat autorizația de construcție, în martie 2016. Am oprit lucrările atunci”, a declarat Claudiu Ilaş, care a adăugat că 92 la sută din proiect este finalizat şi că lucrările vor reîncepe în maximum o lună. Valoarea totală a contractului a fost de 12 milioane de lei, plătindu-se 11,4 milioane de lei, conform conducerii Muzeului Banatului.

Guvernul a aprobat hotărârea prin care Muzeul Banatului din Timişoara a primit titulatura de muzeu de importanţă naţională. Președintele de atunci al Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, s-a angajat ca, în aceste condiții, să asigure o finanțare mai mare instituției de cultură, pe motiv că şi cheltuielile vor creşte. Muzeul Banatului va putea participa la proiecte naţionale de anvergură în domeniul arheologiei, alături de instituţii importante, şi poate realiza parteneriate şi contracte. Este cea mai reprezentativă instituţie de profil din Regiune, ce are în grijă importante vestigii arheologice, bunuri culturale istorice şi de ştiinţe ale naturii, provenite în special din partea de Vest a României. Muzeul găzduiește Sanctuarul neolitic de la Parța, un monument unic în această parte a Europei. Sunt cuprinse secțiile de Istorie, Arheologie, Științele Naturii și Laboratorul de restaurare  a obiectelor de patrimoniu. În 2010, autorităţile judeţene au câştigat un proiect cu fonduri europene în valoare de 52 de milioane de lei, cea mai mare parte fiind sumă nerambursabilă. Proiectul presupunea restaurarea castelului, însă nu putea începe decât la finalul consolidării. În aceste condiţii, banii nu au putut fi folosiţi.STOICA

(foto: Adrian Pîclişan)

LĂSAȚI UN MESAJ