Poliţiştii timişeni, împreună cu reprezentaţi ai Muzeului Banatului şi Universităţii de Vest Timişoara, au organizat o întrunire, în scopul conştientizării prejudiciilor grave pe care le produce traficul ilicit cu bunuri culturale mobile şi încurajarea, atât a populaţiei, cât şi a instituţiilor publice şi private, să raporteze cazurile de trafic ilicit de bunuri culturale mobile.

Factorii educaţionali pot contribui la înţelegerea apartenenţei la neam a fiecărui individ şi la consolidarea conştiinţei morale individuale, astfel încât fiecare membru al societăţii să se simtă dator să protejeze bunurile culturale care aparţin tezaurului naţional.
Inspectoratul General al Poliţiei Române în parteneriat cu Fundaţia Colegium XXI desfăşoară Proiectul „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional”, care urmăreşte să ofere tinerilor informaţii privind tezaurul cultural naţional mobil şi să accentueze importanţa fiecărui individ în procesul de apărare a integrităţii valorilor culturale naţionale.
În acest context, azi, 8 aprilie, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Timiş au organizat o întrunire, în incinta Muzeului Banatului, în cadrul căreia au fost prezentate obiecte de patrimoniu recuperate de poliţişti în cauzele penale instrumentate.
Poliţiştii au readus în atenţie cea mai recentă acţiune executată pe această linie, în cursul lunii martie, când poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Timiş, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, au efectuat o percheziţie pe raza municipiului la domiciliul unui bărbat de 44 ani, într-un dosar în care se fac cercetări referitoare la operaţiuni ilegale cu obiecte de patrimoniu.
În urma percheziţiei, poliţiştii au descoperit în locuinţa bărbatului 30 de arme, 14 săbii, 3 baionete, o coloană votivă romană, 4 pietre de râşniţe, 6 posibile sarcofage romane, toate fiind susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.
La activitate au participat şi dr. Florin Draşovean – arheolog la Muzeul Banatului, dr. Alexandru Flutur – arheolog la Muzeul Banatului, lector universitar dr. Călin Timoc – din cadrul Universităţii de Vest Timişoara – Facultatea de Istorie, Zoran Marcov – muzeograf şi specialist în arme.

LĂSAȚI UN MESAJ