Candidatul PRO România la funcția de primar al Timișoarei, Marius Craina, promite să rezolve problemele mari din învățământul timișorean. Fostul manager al Spitalului Județean consideră că neajunsurile sunt clădirile vechi în care se face școală, lipsa autorizațiilor ISU, lipsa locurilor în creșe și grădinițe, dar și neacordarea burselor școlare.

Craina spune că poate repara clădirile vechi unde funcționează școli cu fonduri europene. ”Una dintre problemele cu care se confruntă sistemul de învățământ ține de starea clădirilor. Multe dintre școli funcționează în clădiri vechi, a căror aspect este deplorabil. Arată jalnic și, mai mult decât atât, nu este respectată sub nicio formă siguranța elevilor și a cadrelor didactice. Este obligatoriu demararea unui proces masiv de renovare, reparare și modernizare a acestor clădiri. Foarte multe clădiri nu arată așa cum ar trebui, cum arată și Colegiul Tehnic Emanoil Ungureanu. Sigur că fondurile pe care primăria trebuie să le aloce pentru aceste clădiri sunt foarte mari, de aceea este necesară atragerea de fonduri europene. Trebuie să facem un proiect pentru fiecare clădire, astfel încât să știm la ce să ne așteptăm”, spune Craina.

Lipsa autorizației de securitate în caz de incendiu, date de ISU, este, de asemenea, o problemă importantă pentru școlile din Timișoara. ”Sunt foarte multe școli în Timișoara care au fost renovate, modernizate, și care la ora actuală nu au autorizație iSU. Este obligatoriu ca în imediata perioadă să formăm comisiii care să analizeze cu cei de la ISU fiecare unitate școlară, astfel încât în cel mai scurt timp cu putință să se încheie proiecte pentru acele proceduri care trebuie îndeplinite pentru autorizații”, a punctat medicul ginecolog.

Candidatul la funcția de primar a precizat că la Cluj s-au ridicat nouă unități de învățământ noi în ultimii ani, în timp ce Timișoara are problema locurilor în grădinițe și creșe. ”Deși toate datele arată o creștere demografică aproape în fiecare an, în ultimii ani nu s-a construit în Timișoara nicio creș, nicio grădiniță, nicio unitate de învățământ. An de an, la început de septembrie, multe familii ajung în situația tragică de a nu-și putea înscrie copilul la grădiniță și creșă. Au fost alocate câteva locuri pentru creșă în spațiile pentru grădiniță, ceea ce contravine legii educației. Părinții ajung fie în situația să-și înscrie copii la grădinițe și creșe private, fie să aștepte să se elibereze un loc”, a precizat Marius Craina.

Altă problemă sesizată de candidatul PRO România este faptul că banii de burse școlare nu ajung pentru toți elevii care legal se încadrează pentru a primi aceste recompense. ”Bursele școlare în foarte multe cazuri nu acoperă necesarul școlilor. Bursa de merit pe care trebuie să o primească fiecare școlar cu media peste 8,50, din cauza banilor insuficienți, nu ajunge să fie acordată elevilor. Practic, se privează foarte mulți elevi de acordarea de burse, ceea ce este imoral și ilegal”, a mai spus Craina.

 

LĂSAȚI UN MESAJ