Timișoara a găzduit zilele acestea Campionatul Național de Canotaj de Fond, competiția tradițională pe distanța de 6000 de metri. Elisabeta Lipă s-a simțit foarte bine în capitala Banatului și spune ce trebuie să se întâmple ca să dăm mai mulți canotori la compeitțiile de top.

Cariera lui Lipă e legată de Timișoara și, de aceea, multipla campioană olimpică se simte mereu bine aici și spune că a fost un concurs frumos. ”Îmi place nespus de mult Timișoara, pentru că mă simt aici ca acasă. Cred că și faptul că am venit de foarte tânără aici, la începuturile mele în canotaj, și sunt legată de locul acesta. Mă bucur că indiferent că este primăvară sau că este toamnă, Timișoara este frumoasă.  Juniorii care au concurat în aceste două zile i-am văzut așa, plini de entuziasm, le-a plăcut foarte mult. Le pleca competiția, se întrec între ei și cred că noi ca federație și eu ca președinte ne-am atins scopul, având în vedere că suntem la începutul noului an competițional. Anul viitor, în luna august, când ei vor trece prin competițiile europene și mondiale acest campionat naționala venit așa ca un pansament pentru ei. Și asta s-a văzut pe comportamentul lor și implicarea în competiție. Acum, cu acest campionat, s-a încheiat și categoria lor de vârstă și trec în următoare categorie, cea de tineret și bineînțeles, că majoritate dinre ei, în funcție de dorință, de implicare, de ambiție, vor accede și către loturile olimpice”, a precizat Lipă.

Anterior, competiția se organzia în aprilie, dar, de câțiva ani, a fost mutată în noiembrie. Este, practic, tot la ”început de an”, căci canotorii de la loturile de seniori au vacanță în octombrie. Așadar, e o ieșire pe apă după o pauză, iar Lipă a spus că antrenorii au modificat astfel calendarul. ”Nu s-a schimbat absolut nimic. Și Dumnezeu ține cu noi și vremea este bună. Așa au decis antenorii, având în vedere că acest Campionat Național de Fond se referă la anduranță, la o altă probă decât cea consacrată de 2000 de metri, respectiv 6000 de metri. Și atunci, la început de pregătire, când revin după un an competițional greu și intră ușor în activitate după o pauză, mai lungă sau mai scurtă, acest campionat vine ca o mănușă”, a punctat președinta Federației Române de Canotaj.

Timișoara îl are acum la nivel de top la seniori doar pe Marian Enache sau pe Cristian Pîrghie, originar din Biled. Dacă mai mulți tineri din Timișoara vor dori să facă pasul mai departe, ei trebuie să intre în pregătire centralizaăt, spune Lipă. ”Ține strict de cluburile de pe plan local. Cât de dornice sunt să se implice în selecție, în inițiere  și în a da sportivi mai departe către CNOPJ-uri și CNPOT-uri. Odată plecați de aici, ei intră pe finanțarea federației, comitetului olimpic și încep șlefuirea lor ca diamante. Dar, cu siguranță că se poate face dacă se și vrea”, a explicat șefa canotajului românesc.

Alexandur Danciu, tânărul din Petroșani legiitmat de sezoane bune la CSM Timișoara este considerat un sportiv de top. El a fost, de altfel, în unii ani considerat sportul județului, dar încă nu a făcut pasul spre marile concursuri ale seniorilor. ”Ca să iasă campion olimpic îi trebuie un ciclul olimpic, două cicluri olimpice. Trebuie să avem răbdare. Depinde de construcția ficăruia. Niciun organism nu seamănă unul cu celălalt. Dar cu siguranță Danciu este un copil sau un sportiv valoros. Își dorește  performanță, dar trbeuie să avme rădbare să crească, el fiind foarte tânăr”, a spus, despre el, Elisabeta Lipă.

foto: gsp.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ