Timișorencele vor putea, teoretic din acest an, să nască în condiții asemănătoare celor din Occident. Clădirea noii maternități a Spitalului Clinci Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” este gata, dar mai urmează să se emită autorizațiile pentru ca activitatea de obstetrică-ginecologie și neonatologie să se mute de la Clinica Bega în edificiul ridicat cu fonduri europene.

Dorel Săndesc spune că, odată cu ridicarea noului corp pentru ATI și UPU, Spitalul Județean va deveni un mini-spital regional. ”România suferă de lipsa unei infrastructuri moderne de sănătate. Este un adevăr incontestabil. Este un obiectiv major, odată prin caracteristicile tehnice deosebte și prin faptul că se mută în acest complex care este Spitalul Județean în apropiere. Asta va duce la creșterea calității îngrijirilor și, fără îndoială, la creștere siguranței pacienților. Sunt convins că acest flux tranfrontalier are este firesc la urma urmelor – oamenii a dreptul să aleagă unde cred că ete mai bine – de data aceasta se va opri sau poate chair vom ajunge ca noi să devenim cei care primim pacienți de peste graniță. Dacă tot nu am primit de la politicieni Spitalul Regional de Urgență și nu înțeleg de ce România a pus doar trei, pentru că nu a existat niciun  obstacol major la UE atunci. Dacă tot nu am primit, ce ar fi să-l facem noi, să avem un spital regional”, spune directorul Dorel Săndesc.

Maternitatea va fi una de gradul trei. ”Iată acum, o primă piese a puzzleului care va fi spitalului regional de facto, construit în jurul Spitalului Județean Timișoara prinde contur. Maternitatea Bega are deja o clădire la standarde europene. Dorim să promovăm Timișoara ca unul dintre orașele care furnizează serviii medicale de elită, nu doar din țară, ci și din această parte a Europei, știut fiind faptul că timișorenii și cei din regiunea noastră de multe ori aleg să beneficieze de servicii medicale la Szeged, sau cei mai înăstăriți în alte zone din Europa, la Viena. Ne dorim ca în următorii ani, prin investițiile pe care le facem aici la Timișoara, acest trend să se inverseze și Timișoara să devină un punct focal al unor servicii medicale  performante. Este prima maternitate noustră construită în Timișoara în ultimii 50 de ani. Un proiect european dus al bun sfârșit și vital pentru mamele însărcinate și familiile lor. Va fi fără îndoială cea mai modernă maternitate din țară, la standarde europene”, a declarat președintele CJT Alin Nica.

Deocamdată, în clădirea, nu sunt aduse, spre exemplu incubatoarele pentru prematuri, care vor fi aduse de la Maternitatea Bega. În total vor fi 126 de paturi.  ”După ce consiliul județean va face intabularea clădirii, noi o vom prelua, practic. Vom mai avea de făcut câteva formalități, de exemplu, avizul de mediu e unul dintre ele. Am început deja pregătirea echipelor medicale pentru a se muta aici. E nevoie să vină, să se instruiască, să se obișnuiască cu noul mediu, să vadă ce e de făcut. Mai avem câteva mici lucruri de pus la punct din acest punct de vedere și sperăm să începem . Cel mai frumos ar fi să începem de Ziua Copilului, bineînețeles, și ne-mm dori foarte mult să facem asta. Fcem toate efortuile, depinde de birocrația românească. Eu sunt convins că vom avea un grad de utilizare a paturilor mult mai bun decât la Bega”, mai punctează directorul.

Noua maternitate are patru etaje și panouri electrice la fiecare etaj, pentru a evita incendiile, precum cel de la Maternitatea Giulești. Vor exista compartimente de Fertilizarea în vitro, Obsetetrică Patologică, Ginecologie, Chirurgie Laparoscoopică și histeroscopică, Obstetrică Fizilogică,  Spitalizare de zi, ATI pentru bebeluși prematuri, Compartiment de prematuri, facilități pentru însoțitori, Bloc operator, mai multe săli de naștere, Cameră de gardă, diferit spații pentru mămici și vizitatori. ”După efectuarea recepției finale, așteptm să se finalizeze procedurile de obținere a autorizație de funcționare conform cu noul edficiu, iar în paralel vom începe mutarea efectivă a personalului, a pacienților, a mămicilor, a bebelușilor și evident a echipamentelor care trebuie mutate. Vom face o schimbare de paradigmă. Va fi mai rentabil pentru mămici și bebeluși, pentru că e gratis, în primul rând și nu va mai trebui să pltească pentru aceleșai servicii la privat, având garanția că e un edficiu nou. Vom avea în centru familia. Și tăticii au rolul lor, ei nu vor fi excluși din tot circuit. Toată aparatură e achizionată deja, urmează să mai fie montată”, a explicat Alin Nica.

La Clinica Bega va rămâne Pediatria doar. ”După mutarea maternității la Bega va rămâne Pediatria și ORL Pediatrie. Ea rămâne în cadrul Spitalului Județean și ea poate fi o oportunitate deosebită în perspectiva în care vom accesa noi proiecte de modernizare. Atunci va fi foarte bine să ai un spațiu unde să muți unele structuri din clădirea principală ca să poți să faci ulucrări de modernziare. Fiecare criză devine o ocazie de îmvățare. Or, provocările legate de criza covid sunt o experiență acum”, a mai explicat Săndesc.

Deocamdată, pentru compartimentul de fertilizare în vitro, mai avem de așteptat, așa cum o facem de un peste un an și jumătate pentru realurea Transplantului renal, deși Secția de Urologie e renovată din iulie 2022. ”Compartimentul de fertilizare în vitro necesită un alt tip de acreditare din partea agenției naționale de transplant. După avem autorizația de la DSP, care e ultima autorizație pe care trebuie să o primim după avizul de la mediu, întocmim, conform procedurii, dosarul”, a precizat managerul de proiect Izabela Petre.

Maternitatea a început ca proiect în 2019, pe vremea lui Călin Dobra, și s-a ridicat în vremuri destul de grele. ”Acest spital a trecut prin două crize: criza covid și criaz războiului din Ucraina. Dar am avut parte de ele să le trăim și să implementăm niște lucruri care nu știam dinainte că ar fi fost necesare”, a precizat Mircea Toader, reprezentantul constructorului principal, firma bucureșteană Construcții Erbașu.

 

Tot proiectul a constat 13.831.612,90 de euro. Prin Programul Transfrontalier România Ungaria, în oglinda cu clinica pediatrică din Szeged, au venit 10.280.999  de euro. De la Consiliului Județean Timiș au venti 7.508.833 de euro, iar de la Guvern, 1.572.267 de euro. Pentru cheltuieli neeligibile, CJT și spitalul au mai contribuit cu 242.026  de euro.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ