Potrivit tradiției populare, românii pun varza la murat la final de octombrie, de Sfântul Dumitru. Ei bine, până atunci vom scăpa de țânțari, căci Primăria Timișoara mai face o acțiune de dezinsecție.

Desigur, mulți consideră că perioada e neobișnuită, căci se face dezinsecție terestră în perioada 10-20 octombrie. Timișorenii s-au plâns că vara s-a făcut prea puțin, inclusiv în luna mai, oentru a peveni înmulțirea insectelor care atacă mai ales când e cald. Așa cum se știe, când se răcește afară, mai ales noaptea, țânțarii mor din aceste motive. În acest context, am întrebat Primăria Municipiului Timișoara care e explicația și nu am primit niciun răspuns. De remarcat că azi a demisionat consilierul primarului pe comunicare, Bogdan Marta, iar astăzi s-a comunicat oficial că Silvana Andreaș, ce activa la Radio Timișoara, a preluat atribuțiile.

Revenind la dezinsecție, se stropește doar terestru, între orele 21-6. Cetățenii sunt rugați ca în timp ce avionul stropește cu substanțe pentru a distruge larvele și țânțarii, să aibă grijă să nu fie în raza de pulverizare. De asemenea, crescătorii de albine sunt rugați să protejeze stupii de substanțele pulverizate, căci, în caz contrar, primăria și firma nu sunt responsabile de daune. Coral Impex va face dezinsecția cu personal calificat și dotat cu echipamentul de protecței corespunzător.

La dezinsecție se vor folosi următoarele substanțe: Cymina Plus, având substanţa activă Cipermetrina, pentru combaterea ţânţarilor adulţi, pentru  serviciul de dezinsecţie terestră; Vectobac WG având substanţa activă Bacillus thrugiensis subsp. israelensis, pentru combaterea larvelor, pentru serviciul de larvicidare. Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor), sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii.

Autoritătițile reamintesc că, în conformitate cu legislația în vigoare, persoanele fizice pot fi amendate cu sume între 500 și 1000 de lei, iar cele juridice, cu sume între 1000 și 2500 de lei în situația neefectuării lucrărilor de deratizare şi dezinsecţie, imediat ce se constată apariţia de rozătoare (şoareci, şobolani) şi/ sau insecte (ţânţari, muşte, gândaci), fără a se lua măsuri de combatere a dăunătorilor din spaţiile proprii.

Autoritățile mai anunță că dezinsecția va fi reprogramată în caz de vreme nefavorabilă, căci nu se poate stropi pe timp de ploaie.

LĂSAȚI UN MESAJ