Ploile din ultimele zile fac tot mai multe pagube. Conform Administrației Bazinale de Apă Banat, Timișul a depășit nivelul său istoric, înregistrat în anul 2005, când au avut loc marile inundații din Banat. Digul din aval de Lugoj a cedat și va fi inundată calea ferată până la Timișoara. Autoritățile de la București, inclusiv Marcel Vela, se află în teritoriu. 

Din cauza viiturilor, digul de pe Timiș a cedat în zona Pohalma. A doua linie de apărare este chiar calea ferată Timișoara-Lugoj. Conform ABA Banat, apele Timișului vor inunda terenurile agricole și se vor scurge în albia Timișului, în aval de Coștei. La stația hidrometrică din Lugoj s-a depășit cota de pericol cu 15 cm, și s-a ajuns cu peste 13 mai mult decât nivelul istoric înregistrat în anul 2005!

Digul a cedat deja de dimineața. ”În cursul dimineții (ora 9.00), nivelul râului Timiș a depășit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, pe un sector aflat la circa 3 km în aval de localitatea Lugoj. În acest condiții, după trei ore, prin eroziune, s-au format două breșe (de circa 30 metri fiecare, situate la distanță de aprox.100 metri) prin care apa se scurge pe terenuri agricole, fără a fi inundate localități”, transmite ABA Banat. Conform informațiilor de la ISU Timiș, s-au autoevacuat din zonă zece persoane, iar alte 22, zece adulți și 12 copii, au fost evacuate, alături de 100 de bovine.

Preventiv, s-a oprit alimentarea cu apă într-un cartier din Lugoj. Au fost evacuate și două ferme, deși autoritățile transmit că nu există riscul inundării localităților din aval. ”Echipele Apele Române Banat intervin cu materiale și utilaje (3 buldoexcavatoare, 6 excavatoare,  circa 70 de persoane, 2 motopompe în zona Pogăniș și Nădrag) pe sectorul Șag-Grăniceri, până la frontiera cu Serbia. Echipele de intervenție asigură tranzitarea în condiții de siguranță a viiturii formate pe râul Timiș”, informează autorirățile.

În teritoriu a venit și ministrul Marcel Vela, dar și Ervin Molnar, directorul general al Apelor Române.

LĂSAȚI UN MESAJ