Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii este pe cale să devină istorie. Certurile dintre Simona Neumann și Horațiu Rada și refuzul de a vota un nou statut au făcut ca primarul Robu să vrea să înființeze o nouă structură care să gestioneze titulatura acordată orașului. Alin Nica, coleg în PNL cu edilul, a povestit cum ceva identic s-a întâmplat la Elefsina, iar ambii ”certăreți” au fost dați afară!

Nica este membru în comisia de jurizare a capitalelor europene, la nivel de UE. luni dimineața a simțit nevoia să atragă atenția asupra riscurilor perpetuăii actualei stări de fapt. Marți după-amiază, consilierii locali timișoreni vor avea de votat și un proiect pentru înființarea noi structuri a primăriei, care să gestioneze proiectul, în locul AT 2021 CEC. Noua structură va fi similară Casei de Cultură, care va fi asigura, deocamdtă ”interimatul”. ”Privesc și eu tristețe ce se întâmplă și de aceea n-am de gând să stau deoparte. Și de aceea voi spune ceea ce cred, din perspectiva experienței pe care o am ca expert al Comisiei Europene în juriul care monitorizează capitalele culturale, printre care și Timișoara 2021. Declarația mea nu reprezintă poziția Comisie Europene sau comisiei din care fac parte, ci reprezintă constatările bazate pe experiența mea în acest sens”, a spus Alin Nica.

Liberalul vede mai multe tipuri de probleme. ”Vreau să trag un semnal de alarmă cu privire la riescurile pe care această situaței tensionat din cadrul ATCEC le poate avea pentru Timișoara și România. În primul rând, avem riscul operațional, de a pierde specialiști, profesioniști de marcă, care participă în momentul de față în acest proiecte de implementare titlului de capital europeană a culturii. Avem riscul financiar, datorită subfinanțării proiectului, de actorii publici implicați în susținerea proiectului de CEC și nu în ultimul rând, aceste riscuri pot duce la consecințe dintre cele mai grave. Principala consecință se referă la pierdere a titluluii Melina Mercouri, care se acordă la finalul perioadei de monitorizarea, chiar înaintea anului de implementare de către comisia europeană. Niciodată în istorie de 35 de ani a acestei inițiative europene nu s-a întâmplat ca un oraș să piardă acest premiu în valoare de 1,5 mi de euro. Ar fi pentru Timișoara și România o pată neagră pe imagine”, crede Nica.

Deși situația este tensionată, Nica crede că lucrurile au o rezolvare și spune că a tot sperat că nu se va ajunge aici până a tras acest semnal de alarmă. ”De aceea trag un semnal de alarmă și fac un apel la toți cei implicați să se pună la masa dialogului, să găsească soluțiile , să treacă peste rogoli, să treacă peste pozițiile politice, pentru că sunt actori implicați politic care trebuie să ia decizii și să susțină acest proiect și să găsească soluția rezolvării acestei situații tensionate. Pentru România și Timișoara ar fi o palmă peste obraz ca să intervină organismele europene în soluționare acestui conflict. Noi trebuie să ne rezolvăm și avem capacitatea să ne rezolvăm singuri aceste probleme. Capitala Culturală Europeană este o stare de spirit de care trebuie să ne bucurăm toți. Trebuie să facem din această stare de spirit un mod de viață și din acest proiect un model de succes. Aștept de la cei implicați să revină la această stare de spirit și să-i ajute bunul Dumnezeu să le dea soluții pentru acest conflict. Salut inițiativa primăriei de a se implica în rezolvarea problemelor și sper că profesioniștii implicați acum în implementare proiecutlui să-și regăsească locul în a această nouă formă de organizare a structurii de implementare”, a punctat liberalul.

Poate ca să bată șaua să priceapă iapa, Nica a spus povestit o situație care arată că Timișoara e în acest caz, mai aproape de Balcani decât de Viena. La greci, când s-au certat doi actori importanți, nu s-a stat la discuții, și ambii au fost dați afară. Rămâne de văzut ce va fi la Timișoara cu Simona Neumann, despre care Robu a declarat public că o apreciază, dar că nu înțelege de ce la nivelul său intelectual face uneori greșeli majore. ”Cred că este doar o chestiune de lipsă dialogului între cei implicați. Vă spun ce s-a întâmplat într-un caz asemănător. În Elefsina, Grecia, era tot așa, un conflict între două persoane cu decizie în cadrul asociație de implementare a proiectului. Primăria s-a implicat, a luat lucrările în propriile mâini și i-a dat afară pe amândoi. Asta s-a întâmplat acolo. Nu știu ce se poate întâmplă la noi. Nu sunt eu cel care decide”, a spus Nica, precizând că înființarea structurii primăriei nu i se pare o ideea rea.

Altfel, Nica a spus că Timișoara nu va pierde titlu de capitală culturală europeană, dar să nu luăm premiul Melina Mercouri ar fi o rușine europeană. ”Nu există niciun pericol ca Timișoara să piardă titlu. Neacordarea premiului Melina Mercouri, care se acordă încă din 1985 ar reprezenta o lovitură de imagine totală negativă pentru Timișoara și pentru România. Este și pericolul de a avea un an al implementării titlului foarte low, foarte jos ca și calitate ca și impact la implementării acestui proiect. Asta e o altă consecință, strict legată de riscul financiar”, a mai spus Nica.

Chiar dacă nici primărie sau consiliul județean nu și-au onorat toate promisiunile de finanțare acordate, cea mai mare ”gaură” e de la Guvern. Însă Nica nu a punctat așa strict acest aspect, în contextul în care și Robu spune că are încredere că Ludovic Orban va da banii când chiar va fi nevoie de ei.

LĂSAȚI UN MESAJ