Timp de trei ani și jumătate, cadrele didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara au fost implicate într-un proiect revoluționar, Nutrigen, care poate schimba modul în care vor fi înțelese dietele pentru slăbit în viitorul apropiat. Concret, timp de 42 de luni, la UMFT s-a studiat cum se pot personaliza curele de slăbire în funcție de profilul genetic al celor ce suferă de obezitate.

Practic, proiectul Nutrigen este premieră naţională în domeniul nutrigenomicii. Este primul proiect care și-a propus să dezvolte şi apoi să implementeze principiile nutriţiei de precizie în tratamentul dereglărilor metabolice asociate obezităţii, atât la adulţi cât şi la copii. Variațiile genetice ale celor ce suferă de obezitate au fost un punct de pornire pentru prescripția, atât pentru adulți, cât și pentru copii, a unui tratament cu alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale. Astfel, s-a ajuns la primul model din România de tratament a obezității, pornind de la profilul genetic al persoanelor care au kilograme în plus.

A fost identificat un model care ia în considerare dependenta fenotipului biochimic de statutul genetic al pacientului: Scor de risc genetic pentru adulții cu obezitate și dislipidemie care răspund la tratament hipolipemiant – metoda de calcul matematic. De asemenea, a fost aplicat un tratament cu un aliment dietetic pentru optimizarea tratamentului antidislipidemic la adulți sau al rezistenței la insulina la copii, pe criterii nutrigenomice. Valoarea totală a proiectului a fost de 8.760.105,04 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 8.430.930,17 lei, bani atrați prin Programul Operațional de Competivitate.

Pe lângă implicare cadrelor didactice renumite de la UMFT, precum Marius Raica, rectorul la final de mandat, sau Maria Puiu, șefa Centrului Medical de Genomică, proiectul a fost condus de Mihai Niculescu, care lucrează în două companii private americane de tip start-up și care are atât în cercetarea, dar și implementare proiectelor pe piața românească. Rezultatele proiectului vor fi utilizate pentru justificarea unor studii viitoare, rafinarea modelelor obținute deja, dar și dezvoltarea comercială a alimentelor dietetice și a platformelor de diagnostic generic aferente.

foto: rohealthreview.ro

LĂSAȚI UN MESAJ