Chiar dacă nu toți am auzit de ea, parvoviroza umană sau boala orajilor pălmuiți, este o afecțiune destul de contagioasă. În Timiș, s-au înregistrat primele două cazuri săptămâna trecută, copii care s-au prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” cu simptome ale bolii cunoscute și ca eritem infecțios.

Copiii nu au rămas insă internați, prea mult, ci doar o zi. Boala obrajilor pălmuiți este considerată a cincea cea mai frecventă boală a copilăriei, după rubeolă, rujeolă, scarlatină sau oreion, chiar dacă pare să fie una cu care suntem mai puțini familiarizați. boala e foarte contagioasă și se răspândește prin aer prin contact cu persoanele infectate sau obiectele lor, dar și prin sânge și de la mama la făt. Perioada de incubație e de la 4 zile la 14. În prima fază, apar febra, secrețiile nazale, dureri de gât și de cap, iar apoi apare erupția, roșie la nivel facial și rozacee pe trunchi, cu prurit. Din momentul apariției erupției, contagiozitatea încetează, dar până atunci, izolare e recomandată.

De aceea, e bine să existe un diagnostic la timp, mai ales că boala poate fi epriculoasă pentru gravide. Primăvara și toamna apar cele mai multe cazuri. ”Boala afectează în special copiii și este mai prezentă în timpul lunilor de primăvară și toamnă. I se mai spune și a cincea boală dintre bolile copilăriei, și asta pentru că este una dintre cele mai frecvente erupții virale la cei mici, după rujeolă, scarlatină, rubeolă și oreion. Și, chiar dacă este specifică vârstei de grădiniță sau școlare, există din ce in ce mai multe cazuri în care persoane adulte sunt infectate. Iar în cazul lor poate determina apariția unor complicații, chiar majore. La femeile gravide poate declanșa avortul spontan sau poate afecta fătul, în special în primul trimestru al sarcinii”, spune Voichița Lăzureanu, fosta directoare a spitalului, medic infecționist.

Parvovirusul 19 cauzează boala. Diagnosticarea afecțiunii se realizează prin identificarea in laborator a anticorpilor IgM antiPV-19. ”Caracteristic acestei afecțiuni este eritemul ce apare la nivelul feței, și anume o înroșire a obrajilor. E ca și cum pacientul ar fi fost pălmuit. De aici și numele afecțiunii, Boala Obrajilor Pălmuiți. Trebuie spus că este o boală extrem de contagioasă. De exemplu, dacă într-o clasă, un elev, sau, la grădiniță, un copil se infectează, în câteva zile majoritatea copiilor vor trece prin boală. Din fericire, la copii, boală este ușoară și se rezolvă, de obicei, fără complicații majore. Dar, la adulți poate să apară anemia plastică temporară, o scădere a numărului de celule roșii din sânge”, spune Lăzureanu, șefa Secției Infecțioase II.

La fel ca și alte boli ale copilăriei, boala trece de la sine. Tratament specific nu există, dar, dacă forma e severă, se face tratament simptomatic. Se pot utiliza medicamente antipiretice (contra dureiri și febrei) sau antiinflamatorii. Se recomandă și buna hidratare. Cazurile severe au nevoie de monitorizare și tratament în spital.

foto: doc.ro

LĂSAȚI UN MESAJ